shareit

Анджелик Кербер е новата шампионка на Australian Open

| от chronicle.bg |

Анджелик Кербер показа как се печели мач, когато никой не очаква да спечелиш. Германката превърна първия си финал в Големия шлем в битка, за която ще се говори още много години и детронира Серина Уилямс с 6-4 3-6 6-4 в незабравимо зрелище на Australian Open. По този начин Анджелик опази рекорда на Щефи Граф от 22 трофея от Шлема в Оупън ерата, оставяйки Серина на кота 21. Американката за втори път преживява същия кошмар след поражението от Роберта Винчи на полуфинала на US Open 2015.

Анджелик обаче, напълно заслужи триумфа, защото излезе на корта с впечатляващо хладнокръвие и ни предложи магически тенис. Германката използваше по перфектен начин мощта от ударите на Серина и просто даваше шанс да шампионката да сбърка.

А световната №1 определено не играеше на висотата от първия сет на полуфинал срещу Радванска. Кербер удържа подаването си за 1-1, след което направи 15-30 със зрелищен бекхенд по късия диагонал. Уилямс пък заби своя в мрежата и това означаваше два брейкбола на съперничката. Кербер укроти силен сервис по правата на американката, която опита бързо да смени посоката, но отново сбърка от бекхенд и пробивът беше факт.

На корта се беше настанило усещането, че всеки гейм е нов тест за Кербер и тя издържа поредния с отличие, защото затвърди за 3-1 с уверен смач. Серина пък иозстана с 0-30 и до този момент не беше спечелила точка на свой сервис в мача. Уилямс обаче изригна със серия от уънъри, като след всеки от тях се надъхваше със звучно „Come on!“.

Американката намали изоставането за 2-3, а Кербер беше принудена да изиграе следващия си гейм почти изцяло на втори сервис. Резултатът – Серина подпечата рибрейка с гръмотевичен форхенд уинър от ретур. Играта на световната №1 в тези минути беше фестивал на уинърите и непредизвиканите грешки, а поредният труден за обяснение пропуск подари на Кербер нов пробив за 4-3.

Анджелик продължаваше да реагира със стряскаща стабилност на постоянните промени в нивото на представяне на съперничката и с лекота направи 5-3. Серина намали за 4-5, само че Кербер затвори първия си нулев сервис гейм за днес в най-подходящия момент и за първи път от 3 години и половина спечели сет срещу Уилямс. В единствения друг случай, в който германката успя да го направи, тя триумфира с 6-4 6-4 в Синсинати.

А световната №1 завърши сета в Мелбърн с 23 непредизвикани грешки срещу 3 на Анджелик! Серина потегли след почивката с може би най-стабилния си сервис гейм в мача досега, но още не беше успяла да запише дори един ас. Уилямс обаче сякаш успя да „стабилизира кораба“ и с пробив за 3-1. Шампионката започна да намира точната дължи за ударите си и рестартира финала с 6-3 във втората част.

Нервите отново завладяха Серина в началните минути на решителия сет, а германката пласираше ударите си с хирургическа точност и проби за 2-0. Кербер не направи нищо грешно в следващото си подаване, само че Уилямс превключи на друга предавка и си осигури моментален рибрейк.

Германката обаче не се разколеба и при 3-2 въвлече съперничката си в изтощителен 10-минутен гейм. Анджелик направи серия от гениални изпълнения и при петата си възможност проби за 4-2. Серина изглеждаше разколебана и определено беше ужасно близо до поражението, но все пак принуди германката да сервира за победата при 3-5.

В този момент Уилямс демонстрира шампионска воля за победа, стигна до 15-40 и при втория си шанс отново се върна в мача с мощен ретур на линията. Битката придоби титанични размери в следващите минути, а световната №1 се върна от 0-30, имаше геймбол, само че Кербер не се огъна и с три поредни точки седна на трона в Мелбърн. От понеделник Анджелик ще е №2 в световната ранглиста.

 
 
Коментарите са изключени за Анджелик Кербер е новата шампионка на Australian Open