shareit

Амнести: „2014 – една ужасна година“

| от |

Публикуван беше докладът на „Амнести интернешънъл“ за спазването на човешките права по света през 2014 г, пише Дойче веле. Един от авторите му, Стив Крейхоу, обяснява защо ситуацията се е влошила радикално.

Всяка година „Амнести Интернешънъл“ (АИ) регистрира тежки нарушения на човешките права, но миналата 2014 година е била особено ужасна в това отношение. В много страни по света правителства или въоръжени бунтовници прилагат насилие: от Нигерия, през Сирия и Газа, та чак до Украйна. „По всичко личи, че има тенденция на увеличаване на нарушенията“, казва по този повод Стив Крейхоу от АИ.

От години насам всевъзможни въоръжени групировки влошават ситуацията в различни страни по света. Но през миналата година правозащитната организация регистрира тревожно разширяване на конфликтните зони. В същото време правителствата не успяват да отговорят адекватно на това предизвикателство и много често гледат твърде едностранчиво на събитията. Почти всички осъждат действията на „Боко Харам“ в Нигерия, но рядко обръщат голямо внимание на престъпленията на нигерийската армия, която също обезглавява хора и дори записва тези си деяния на видео. „Никога преди това проблемът с беззаконнията на въоръжените групировки не е бил по-сериозен“, посочва Крейхоу.

Вината на Запада

И преди са съществували нестабилни и „провалени“ държави. Проблемът днес е, че те все повече излизат извън контрол. Ситуацията в Ирак и Сирия, в целия този район на света е тревожна. А Западът често се колебае твърде дълго дали и как да действа. Това отлагане само влошава нещата. Ако Съветът за сигурност на ООН беше реагирал на използването на сила срещу мирните демонстранти в Сирия още преди там да се стигне до истинска гражданска война, днес положението вероятно щеше да е по-различно, казва представителят на АИ. Той припомня, че Русия и Китай са блокирали приемането на резолюции за Сирия в Съвета за сигурност, а САЩ – за конфликта в ивицата Газа.

„Правителствата подхождат много селективно. Така например от стратегически и геополитически съображения много западни страни се въздържат да критикуват Саудитска Арабия, която има сериозен проблем със спазването на гражданските права“, казва Стив Крейхоу. В тази връзка от АИ настояват в годишния си доклад за това, петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да се откажат от правото си на вето по въпроси, свързани с използването на насилие или тежки нарушения на човешките права.

Още препоръки

Правозащитниците смятат още, че е крайно време да започне да се спазва Договорът за оръжейната търговия. Повече от 20 години АИ и други правозащитни организации се бориха за изработването на договор, който да забранява доставките на оръжия, които биха могли да бъдат използвани срещу населението на дадена страна. „Проблемът днес се състои в това, че договорът е подписан от много държави, но само малка част от тях са го ратифицирали“, допълва Крейхоу.

АИ предупреждава още, че е напълно възможно да бъде повторена грешката, допусната след терористичните атентати от 11 септември 2001 година, когато нарушенията на човешките права бяха оправдавани със заплахата от тероризъм. Друга област, в която има нужда от подобрение, е политиката спрямо бежанците. „Те би трябвало да бъдат посрещани с отворени обятия“, казва правозащитникът.

Прогнозите са още по-лоши

На фона на тежките конфликти в много райони на света, подема на тероризма, проблемите със свободното слово и бежанската криза, от АИ не изключват вероятността 2015 да бъде още по-лоша година за човешките права. „Често се поддаваме на рефлекса да отвръщаме глава от проблемите, защото са големи. Но от опит знаем, че така те няма да изчезнат“, казва Стив Крейхоу.

В Германия също се наблюдават проблеми, според АИ. Извършителите на нападения срещу бежанци и кандидати за убежище, както и срещу някои малцинствата не винаги се преследват достатъчно активно. Все още сравнително често се стига и до прояви на произвол и превишаване на правата на полицейските органи. Искането на правозащитниците полицейските служители задължително да носят на униформите си табелки с имената и служебните си номера засега се изпълнява само в 4 от общо 16 федерални провинции.

 
 
Коментарите са изключени за Амнести: „2014 – една ужасна година“