shareit

Американците масово подкрепиха задължителните ваксини за деца

| от |

Болшинството американци са благосклонни към задължителното ваксиниране на деца, сочи анкета, проведена от информационния гигант Ройтерс в сътрудничество с лидерът на пазарните проучвания ИПСОС. 78% от американците, които са се включили в онлайн анкетата са категорични, че децата трябва да бъдат инжектирани освен ако няма директен риск за здравето им. Явно хората не са повлияни от страховете, разбунени от републиканците, че ваксинациите водят до аутизъм след епидемията от едра шарка, която бе регистрирана в страната.

Само 13 % от анкетираните са против задължителната ваксинация на деца. „Подкрепата на задължителната ваксинация очевидно надделява над противниците на идеята, които се открояват с категорично малцинство”, коментира провелата анкетата Джулия Кларк.

Сенаторът Ранд Пол, който е от квотата на републиканците в Конгреса, офталмолог по професия и потенциален кандидат за президент през 2016 година, застана начело на продължителна дискусия за задължителната ваксинация с изказването си, че е чул за случаи, в които ваксините причиняват умствени увреждания.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, друг възможен кандидат за президент на републиканците, заяви, че родителите трябва добре да премерят избора си. По-късно, обаче, говорителят на Кристи уточни, че губернаторът е убеден, че децата трябва да бъдат ваксинирани срещу едра шарка.

През 2000 година бе обявено, че САЩ се е справила в борбата с едрата шарка. Този мит беше разбит с разгръщането на епидемия от морбили в Калифорния през декември. Това активизира противниците на задължителното ваксиниране най-вече в района на Калифорния и северозападното крайбрежие.

Теории за връзката между ваксините и аутизма подтикнаха някои родители да откажат ваксинацията на децата си, независимо от факта, че тези теории бяха развенчани.

Анкетата на Ройтерс и ИПСОС разкрива, че броя на хората, които се противопоставят на задължителната ваксинация е значително по-висок на Запад, където той достига до 17 процента – най-високият резултат в сравнение с другите точки на САЩ.

„Това се дължи на пропагандата против ваксините, за чиито епицентър се смятат именно западните градове”, коментира анкетьора Джулия Кларк.

„Резултатите сочат, че някои от хората подкрепят ваксинацията заради сантименти против властта или иначе казано като опозицинна тенденция“, заяви още Кларк. Противопоставянето на задължителните ваксини е характерно за хора, които са по-скоро симпатизанти на републиканците, но се самоопределят като избиратели без политически пристрастия.

По-възрастните американци са по-склонни да подкрепят задължителното ваксиниране в сравнение с младото поколение, разкрива още анкетата.

Над 71 процента от американците смятат, че държавните училище трябва да спрат записването на неваксинирани деца, особено в случаите, когато има избухване на епидемия.

42 процента от американците са на мнение, че политическата позиция по въпроса с ваксините може да окаже голямо влияние върху този, за когото трябва да се гласува. 35% процента смятат, че позицията по въпроса с ваксините не би дала отражение върху президентския вот през 2016 година.

В рамките на анкетата на Ройтерс и ИПСОС бяха интервюирани 6012 американци на възраст над 18 години. Проучването се проведе между 4 и 23 февруари.

 
 
Коментарите са изключени за Американците масово подкрепиха задължителните ваксини за деца