Американски удар по Северна Корея може да изложи Сеул на опасност

| от chronicle.bg |

Хиляди севернокорейски артилерийски снаряди се сипят по столицата на Южна Корея – Сеул.

Стотици тонове експлозиви биват детонирани в гъсто населения град. Ракетни удари стигат до Япония и американската територия Гуам.

Това са само някои от възможните последици, които американските и южнокорейски военни стратези трябва да вземат предвид, докато обмислят превантивен удар за спиране на устойчивия напредък на Пхенян към разработване на офанзивни ядрени способности, коментира радио Voice of America.

От администрацията на американския президент Доналд Тръмп няколко пъти заявиха, че е свършено с политиката на „стратегическо търпение“ на бившия държавен глава Барак Обама спрямо Северна Корея. Изказванията доведоха до предположения за възможни военни действия за възпиране на Пхенян да разработва междуконтинентална балистична рекета с ядрена глава, която може да стигне до американския континент.

Южнокорейски и американски съветници по национална сигурност в четвъртък постигнаха съгласие, че разполагането на американската система за противоракетна отбрана THAAD протича гладко. Това заявиха от президентството в Сеул, предава агенция Ройтерс, цитирана отново от Сега.

Президентският съветник по национална сигурност на Южна Корея, Ким Куан-джин и американският му колега Хърбърт Макмастър в телефонен разговор също се съгласиха бързо да предприемат наказателни мерки, включително нови санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, в случай на допълнителни провокации от страна на Северна Корея.

 
 
Коментарите са изключени за Американски удар по Северна Корея може да изложи Сеул на опасност