shareit

Адвокати захапаха сайтове, искат закриването им

| от |

Софийски адвокати скочиха на интернет сайтове и поискаха закриването им. Причината била, че в тях свободно се критикували промените в закона за адвокатурата. Скандалната декларация е подписана от от Петър Китанов, който оглавява Софийската адвокатска колегия.

Сред сайтовете, на които скочиха юристите са notarius.bg и §22 Седмичник . Активизираните адвокати настояват с декларация Висшия адвокатски съвет „да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството…”.

Според софийските адвокати тези сайтове проповядват „плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл.2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата“. Адвокатите подчертават, че са силно разтревожени от развитието на внесения законопроект в Комисията по правни въпроси към Народното събрание. Те обвиняват председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и я обвиняват в „пълно бездействие“ и искат подкрепата й.

Спорните предложения за промени в закона за адвокатурата бяха внесени от осем народни представители от ГЕРБ, сред които и председателят на правната комисия Данаил Кирилов, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС.

Промените предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията – т.е. ограниченията биха засегнали и юристи.

 
 
Коментарите са изключени за Адвокати захапаха сайтове, искат закриването им