shareit

7 начина да се погрижите за психическото си здраве през 2019 година

| от chronicle.bg |

Повечето от нас си поставят едни и същи цели всяка нова година: да свалим килограми, да спрем да пушим, да не пием алкохол, да не харчим толкова много, да тръгнем на фитнес.

Но пропускаме нещо важно – да се погрижим да се чувстваме по-добре със себе си.

Психическото ни здраве е важно за физическото и е важно да го третираме със сериозност. Джесика Бостън е когнитивен психотерапевт в Glow Bar London, който прави списък с цели за новата година, които се отнасят директно за здравето в главите ни. Ето го и него.

1. Бъдете търпеливи.

Трябва да си даваме време, за да се настроим към новостите и чак тогава да продължим напред. Не бива да прибързваме с живота си. Всичко започва с една стъпка. А ако сгрешим, не трябва да се самонаказваме, а да опитаме отново утре.

2. Научете си урока

Джесика казва: „Когато животът стане труден не се питайте „Защо точно на мен“, а си кажете: „Какво мога да науча от това?“

3. Отделете си дни, в които се грижите за себе си

Отбележете в календара си дни, в които се грижите за себе си. Дори да е веднъж в месеца, оставете си една неделя и в нея правете каквото ви се прави – гледайте филми, хапвайте любимите си храни, каквото и да е…

4. Установете граници за себе си

Не оставяйте другите да ви мачкат. Казвайте достатъчно. Установете граници, за да не правят с вас каквото си искат. Това не ви прави лош човек; това е просто по-здравословен начин на живот и показва, че се уважаввате.

5. Оставете перфекционизма

Какво е съвършенството? Просто субективна концепция и въпреки това толкова много хора я преследват. оставяме я да ни тормози, докато не я достигнем, а когато се доближим до нея, тя се променя. Трябва да оставим идеята за съвършенство, защото тя… не е съвършена.

6. Потърсете помощ, ако имате нужда

Не оставяйте проблемите да ви погълнат и не страдайте в тишина. Ако имате нужда от някого, потърсете го. Споделете с приятел, а ако имате нужда от професионална помощ, говорете с GP-то си и ще бъдете насочени към компетентен професионалист. Не е срамно.

7. Заобиколете се с хора, които са добри за вас

Ако някой от близките или приятелите системно ви кара да се чувствате зле, съвсем спокойно можете да го изгоните от живота си. Разбира се, има разлика между някой, който ви закача добродушно и някой който целенасочено е неприятен. Ако някой системно ви разочарова, нагрубява или по някакъв начин ви дърпа назад, мястото му не е до вас. Здравето ви е на първо място.

 
 
Коментарите са изключени за 7 начина да се погрижите за психическото си здраве през 2019 година

Повече информация Виж всички