shareit

За 57% от германците ислямът е „заплаха“

| от |

Страхът на германците от исляма расте, предупреждава фондация „Бертелсман“ в обновен вариант на свой анализ от 2013 година, допълнен с актуална анкета. Според данните на фондацията 57 процента от германските граждани възприемат исляма като заплаха, като същевременно 61 процента от запитаните споделят мнението, че „ислямът не подхожда на Западния свят“, предаде Deutsche Welle (DW/„Дойче веле”), цитирана от БГНЕС.

През 2012 година на същото мнение са били 52 на сто от германците, припомня Нова телевизия. 40 процента от анкетираните заявяват, че заради мюсюлманите се чувстват „като чужденци в собствената си страна“, а всеки четвърти иска дори да бъде забранена миграцията на мюсюлмани към Германия.

От години насам фондация „Бертелсман“ прави представителни проучвания, в рамките на които анализира значението на религията за обществените нагласи. Резултатите от тези изследвания се публикуват в т.нар. „Религиозен монитор“. По поръчка на фондацията, петима учени изготвиха сега анализ, който търси отговор на въпросите как живеят мюсюлманите в Германия и какво е общото възприятие за исляма в страната. В рамките на това изследване учените сравняват данните от „Религиозния монитор 2013“ с разултатите от анкета на института „Емнид“ от ноември 2014 година.

Изследването обрисува от една страна усещането за заплаха сред немюсюлманското мнозинство в Германия. От друга страна обаче то показва еднозначно, че огромна част от мюсюлманите се чувстват тясно свързани с германската държава и местното общество. Така например 90 процента от дълбоко религиозните мюсюлмани определят демокрацията като добра форма на управление. Девет от десет анкетирани мюсюлмани поддържат активни контакти с немюсюлмани в свободното си време. А всеки втори мюсюлманин поддържа поне толкова контакти извън религиозната си общност, колкото и с мюсюлмани.

В Германия живеят около 4 милиона мюсюлмани. „Те обаче се чувстват конфронтирани с един негативен имидж, който се дължи на действията на мюсюлмани с радикални възгледи“, казва Ясмин Ел-Меноар, експертка по въпросите на исляма във фондация „Бертелсман“.

„Страховете на германците са свързани всъщност с нещо друго – а именно – с все по-видимото разтваряне на ножицата между бедни и богати, с все по-осезаемата несигурност за бъдещето. И тези страхове се проектират върху исляма и мюсюлманите“, допълва Ел-Меноар.

Айман Мазиек, председател на Централния съвет на мюсюлманите в Германия, оценява резултатите от проучването като „стряскащи“ и изтъква, че противно на това, което пропагандират поддръжниците на движението „Пегида“, ислямът определено подхожда на Западния свят.

 
 
Коментарите са изключени за За 57% от германците ислямът е „заплаха“