shareit

5-те най-забележителни кътчета на Виетнам

| от chronicle.bg |

Далечният Виетнам отдавна не се асоциира с военни действия и американски филми. Напротив, Виетнам привлича все повече и повече туристи и това изобщо не е случайно. Автентични архитектурни богатства, модерни индустриални центрове, единствени по рода си природни паркове – Виетнам има собствена колекция от райски картини. През последните години екзотичната страна става и изключително достъпна за хиляди туристи. Туристическата агенция Posoka.com например предлага 9-дневна екскурзия с екскурзовод и круиз на цени от 2 932 лв., в които се включва всичко в програмата – нощувки и самолетни билети, трансфери, закуски и входни такси за забележителности.

В случай, че решите да поемете на такова екзотично пътешествие, вижте кои са 5-те най-забележителни кътчета на Виетнам, които си заслужава да посетите.

1. Ханой и езерото Хоан Кием

DAro8s2XgAAW7lu

Основан през 1010 г., Ханой е столицата на Виетнам и вторият по големина град в страната, с население от над 7,5 милиона жители. Днес градът, запазил над 600 религиозни храма, е популярна дестинация в Азия, заради многобройните си архитектурни забележителности. Сред тях са мавзолеят на виетнамския Георги Димитров – Хо Ши Мин, историческият музей, етнографският музей, „Храмът на литературата“, както и пагодата Тран Куок от VI в. и Едноколоновата пагода. Едно от най-живописните кътчета в града е разположено в историческия център на столицата – езеро Хоан Кием. Името му се означава „завърналия се меч“ и произлиза от легенда, в която цар на име Ле Лой получава магически меч от боговете, с който да отблъсне нападенията на китайците.

2. Хо Ши Мин (Сайгон)

large_HoChiMinhCity

Най-големият град във Виетнам Хо Ши Мин, или познат още със старото си име – Сайгон, служи за столица на Южен Виетнам. Градът е известен с архитектурните си вариации, които са обагрени с палитра от цветове. В него може да се види всичко от класическата френска колониална постройка до добре познатите комунистически бетонни сгради, които „съжителстват“ рамо до рамо с модерни небостъргачи, които пронизват облаците.

Сайгон е дом и на културни забележителности, като Музея на жертвите във Виетнамската война. Той събира в себе си богата колекция от останки на военни машини, оръжия и снаряди, както и фотографии, които илюстрират пораженията по време на и след войната между Виетнам и САЩ. Към търсенето на туристически находки може да се добави и посещение на Сайгонската опера, старата поща и Дворецът на Обединението. Изключително впечатляващи са и тунелите Ку Чи. В тях по време са се укривали и живеели партизаните по време на войната.

3. Заливът Ха Лонг

виетнам

Заливът Ха Лонг се намира в северната част на Виетнам и представлява природен феномен, наброяващ над 3000 различни по големина и форма острови. По-известното име на залива е „Заливът на спускащия се дракон“. Името му произлиза от легенда, която гласи, че във водите все още спят драконите защитници на Виетнам. Неслучайно заливът е включен в листата на 33-те най-красиви залива на планетата, както и в списъка за световно природно наследство на ЮНЕСКО. В залива Ха Лонг може да се разходите с лодка, около забележителните карстови и варовикови образувания, както и да отидете на круиз с малко корабче или разходка из пещерите. Някои от островите в залива предлагат много добри условия за плажни бани, с кристална вода.

4. Хой Ан

chua cau hoi an

Разположен в Централен Виетнам, Хой Ан е бил голямо пристанище и основен търговски център векове наред. През 18-ти век градът губи своята популярност и потъва в забрава през следващите 200 години. Това обаче позволява курортното градче да остане непроменено и добре консервирано и до днес. Хой Ан привлича голям брой туристи с разнообразно местно занаятчийство и забележителна колониална архитектура, която вечер се осветява от цветните светлини на безброй фенери. Градът, защитен от ЮНЕСКО, е дом на културни и кулинарни наследства, завещани от виетнамци, японци, китайци, французи и холандци. Освен с вълшебни храмове, Хой Ан може да се похвали и с красиви плажове и веломаршрути, а многобройните тесни канали на града го превръщат във виетнамската Венеция.

5. Река Меконг

виетнам

Делтата на река Меконг се намира в южната част на Виетнам и е известна с плодородните си земи и оризови полета, от които произлиза около половината от цялата продукция на страната. Повечето селища в района са построени по брега на реката, която жителите използват и за главна пътна мрежа. Река Меконг е мястото, на което истинския дух на Виетнам може да бъде усетен, заедно с бита на неговите жители и техния начин на живот. Впечатляващо е да се наблюдава как водни бикове орат безкрайните оризови полета, докато къщи, лодки и цели пазари се носят по течението на река Меконг. Сред забележителностите на тази част на Виетнам са и джунглите около реката, които крият големи и малки пагоди, храмове и забравени военни бункери.

 
 
Коментарите са изключени за 5-те най-забележителни кътчета на Виетнам

Повече информация Виж всички