30 хиляди румънци на протест въпреки оставката на Понта

| от chronicle.bg |

Над 30 000 румънци, основно млади хора, протестираха в големите градове на страната за втори пореден ден, макар че премиерът Виктор Понта подаде оставка. Това се случи след трагедията в рок заведение, където при пожар и препълнена зала загинаха 32 души и над 200 пострадаха. Оказа се, че заведението не спазва правилата за безопасност, а властите са допускали това да се случва.

Основната точка на недоволството беше Университетския площад в Букурещ, където според властите снощи са се събрали 20 000 души. Акция имаше и пред парламента, с призив за оставка.

Демонстрантите обвиниха властите в некомпетентност и корупция и поискаха технократско правителство, тъй като не вярват в нито една политическа партия.

„Долу мафиотската система“ и „Румъния, събуди се“ бяха част от лозунгите на недоволните. Близо 10 000 души излязоха в десетина големи града, сред които Тимишоара, Клуж и Яш. Акциите преминаха мирно.

„Искаме промяна на манталитета на политическата класа, една оставка не е достатъчна“, каза един от участниците в протеста, младият инженер Корнел Апостол.

Подавайки донякъде изненадващата си оставка, премиерът Виктор Понта обяви обществения гняв да справедлив. „Мога да водя всякакви политически битки, но не мога да се боря с народа“, заяви 43-годишният Понта пред журналисти.

Срещу Понта се водят няколко разследвания за фалшификации, пране на пари и укриване на данъци. Очаква се оставката му да ускори съдебния процес. Първите съдебни заседания по делата срещу Понта са насрочени за ноември. Той се превърна в символ на корупцията, след като стана първият действащ премиер в ЕС, който се сдобила с такова обвинение.

Президентът Клаус Йоанис, който от два месеца призовава Понта да се оттегли – откакто се сдоби с обвинение за корупция, ще започне политически преговори за излъчване на ново правителство и премиер.

 
 
Коментарите са изключени за 30 хиляди румънци на протест въпреки оставката на Понта