24 ранени полицаи, 240 задържани мигранти – равносметката от Харманли

| от chronicle.bg |

Над 400 мигранти са задържани заради вандалски прояви в лагера за бежанци в Харманли. Пострадали са 24 полицаи, като най-тежко пострадалия е със счупена ръка. Образувани са две досъдебни производства за безредиците, съобщи МВР.

Безпрецедентни размирици обхванаха снощи лагера в Харманли. Мигрантите нападнаха с камъни силите на реда. Към 20.20 ч. тази вечер силите на реда задействаха водното оръдие срещу демонстрантите от бежанския център в Харманли. На място пристигнаха и допълнителни сили на жандармерията, съобщава БНТ. В 20.30 ч. обаче пресцентърът на МВР излезе със съобщение, в което се твърди, че „няма ескалация на напрежението в РПЦ – Харманли“

„Сред настанените в Регистрационно-приемателния център в Харманли има епизодични прояви на недоволство. Няма ескалация на напрежението. На място са разположени достатъчно полицейски сили, които при необходимост да се намесят и да въдворят ред“ – твърдят от пресцентъра на МВР.

Стотици мигранти построиха набързо барикади от дървета, запалени гуми и кофи за боклук и влязоха в директен сблъсък с полицията и жандармерията. За да поддържат огъня и да държат надалеч силите на реда, демонстрантите изнесоха от сградата дюшеци, столове, мебели. Наложи се служителите в бежанския център да бъдат изведени на безопасно място.

След размириците лагерът в Харманли е сериозно повреден. Нанесени са значителни материални щети, каза Петя Първанова. По думите на Борисов няма нито един здрав прозорец. В момента в центъра в Харманли има около 2700 души, каза Първанова. Те са разделени по националност, за да не се стига отново до сблъсъци. От дясната страна на блоковете са арабско говорящи, от лявата – афганистанци, в Пъстрогор са афганистанци, в Баня са сирийци, каза Първанова.

Децата в лагера в Харманли са около 600, жените – 400-500. Тяхната безопасност е осигурена, посочи Първанова.

Тя съобщи, че в петък, събота и неделя ще се работи в ситуация на спешност, за да се оправят прозорците и мигрантите да са на топло. Ще бъдат доставени и легла.

За справяне с разбунтуваните бежанци са били използвани гумени и халосни патрони, както и водно оръдие.

„Около 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група,“ каза премиерът Бойко Борисов, който спешно пристигна в Харманли. „Убеден съм, че в следващите дни ще се говори за полицейско насилие и превишаване на самоотбраната. Ще се пита и защо са използвани гумени куршуми и помощни средства. Това е разписано в закона в случаи на масови безредици“, каза Борисов.

Доброволци в центъра за бежанци вече разпространиха във „Фейсбук“ снимки на пребити мигранти. Те твърдят, че ранените не са участвали в бунта, а са били по стаите, където полицията ги е пребила.

Да си прехвърляме вини е безсмислено – 3000 бежанци за този град са прекалено много, каза Борисов.

 
 
Коментарите са изключени за 24 ранени полицаи, 240 задържани мигранти – равносметката от Харманли