shareit

10 съвета за мегамениджъри

| от Цвети Иванова |

Бивш мениджър на редица мощни компании като Apple, Google, Yahoo, Coca-Cola, Pepsi, Лукойл и Microsoft, е управлявал успешно над 999 000 000 000 служители. Към момента живее в замък с капители в Монако и гледа дакели.

Ето някои от съветите му за справяне с мениджърската работа специално за всички настоящи и бъдещи управници.

1. Правете забележки за дребните неща. Неслучайно казват, че дяволът е в детайлите. Ако служителят е използвал два различни шрифта в подготовката на Power Point презентацията, която изготвя, обвинете го, че подкопава дейността на компанията Ви и му наложете санкция.

2. Никога не поощрявайте служител за идея, която е дал, особено ако идеята я бива. Представете я за мисловен боклук и му покажете, че напъните му за креативност са жалки. Така няма да посмее повече да дава идеи, а Вие ще представите смислената му идея като Ваша.

3. Обърквайте служителите си – това ги стимулира! Един ден бъдете Мерил Стрийп в „Дяволът носи Прада” (няма проблем, че сакото Ви не е сменяно от 1968 година, в крайна сметка не управлявате модна агенция), а на следващия ги затрупайте с информация за последното си пътуване в Мароко с широка усмивка. Хората обичат да слушат за пътешествията на управителите си – това завива сърцето им с топла пухена надежда, че и те някой ден така…

4. Увеличаването на заплатите е порочна практика. Ако се метнете на това влакче на ужасите веднъж, трудно ще слезете. За предпочитане е през 6 месеца да свиквате служители си на оперативка, добре е да я наричате планьорка, така по-младите ще видят, че не сте вчерашен. Обяснете им, че страната и целият свят в момента са в дълбока икономическа криза. А и 80% от българските семейства живеят с под 1000 лв. на месец. Това ще ги накара да се чувстват благодарни, че все пак получават някакви заплати и ще работят по-усилено за просперитета на фирмата.

5. Коледните бонуси разглезват. Другото им име е „капиталистически деструктори на дисциплината”. Най-добре е да не споменавате, че такива изобщо съществуват. Ако някъде някой мениджър е направил грешката да раздаде бонуси за Коледа, това не означава, че и вие трябва да затъвате в тази кална финансова вакханалия.

6. Ако в офиса настане тишина, непременно се опитайте да я запълните, шумно сърбайки чай. Учени от Световния институт по концентрация на служебното място, са открили, че звуците, които издава мениджърът по време на хранене, карат служителите да се съсредоточат в работата си, използвайки слушалки.

7. От време на време позволявайте на подчинените си да се докоснат до човешката ви същност – споменете, че майка Ви се казва Пенка.

8. Не се свенете да заплашвате с дисциплинарно уволнение по разнообразни поводи. Няма по-добра мотивация от страха. В крайна сметка мъдрите хора използват знанията и опита на големите, живели преди тях. А Хитлер и Сталин определено са знаели какво правят.

9. Бъдете нащрек за назряващи приятелства в колектива. Те могат да бъдат малкото камъче, което преобръща каруцата. Ако надушите подобна заплашителна тенденция във Вашата фирма, незабавно вземете мерки и пуснете интрига. Принципът „Разделяй и владей” не е създаден напразно, а приятелствата в работна среда са крехки. Никой няма да ближе раните на колегата си в работно време (чиято жена му е поискала развод, тъй като той не е искал тя да кръсти детето на майка си Гица), ако го сплашите, че въпросният колега донася за ежедневните му закъснения. Ще е твърде изплашен, че малката Габриела-Мария-Елеонора ще остане без памперси за Коледа и той ще трябва да пере на ръка, тъй като от ЧЕЗ са му спрели тока и пералнята не работи (това, че му плащате 650 лв. заплата, НЕ Е ваш проблем. Проблемите идват от разпределението на парите, а не от количеството им. Не се натоварвайте с вина за това, че служителите Ви имат лош „мъни мениджмънт”).

10. Не се страхувайте да бъдете императивен. Страстта към работата е плод на твърда ръка. Крещете, порицавайте, унижавайте. В крайна сметка сте шеф.

 
 
Коментарите са изключени за 10 съвета за мегамениджъри