shareit

10-километрова опашка на границата с Гърция

| от |

Стотици камиони са блокирани в километрична опашка на българската граница с Гърция. Към момента напълно блокиран за преминаване на всички видове превозни средства е граничният пункт „Ексохи-Илинден“, на „Кулата-Промахон“ се пропускат леки коли и автобуси по няколко часа на ден. Именно там положението е най-критично, като опашката от камиони достига 10 километра. Пунктът „Маказа“ е отворен за движение.

До 12 часа на обяд се очаква да продължи блокадата на българската граница, наложена от протестиращи гръцки фермери, която от няколко дни държи стотици камиони на опашка. Гръцките земеделци решиха да удължат блокадата до днес, за да изразят своето несъгласие с планираните от Атина съкращения в техния сектор – намаляване на пенсии и увеличаване на данъци.

От няколко дни нашите шофьори настояват за промяна на пропускателния режим с оглед извънредната ситуация. Според тях повечето от проверките на гишетата са излишни и удължават обработката на камионите до 15 минути. Те твърдят, че на ден губят по около 150 евро.

От Асоциацията на международните превозвачи заявиха, че ще настояват за компенсации заради блокадата по границата, но по-малките собственици на транспортни фирми не вярват, че това ще има ефект. Министерството на външните работи е уведомило Европейската комисия за ситуация.

 
 
Коментарите са изключени за 10-километрова опашка на границата с Гърция