shareit

Наръчник за здравословен живот в „мръсна“ София

| от Дилян Ценов |

Каквото и да си говорим, днес направо си е задължително да живееш здравословно. Ако не го искаш, значи нещо не ти е наред. Ако ги искаш, но не го правиш – имаш волята на ноктилука. Ако тръгнеш да пиеш кока-кола или да ядеш дюнер, все някой ще те погледне накриво със смесица от недоумение и съжаление. А ако не дай си Боже запалиш цигара, някой непушач демонстративно ще размаха ръка, за да прогони дима, и ще ти даде телефон, на който може да ти помогнат да откажеш цигарите.

Не ни стига гадната храна, която всеки ден купуваме, не ни стигат пушещите хора по спирките и убийството на животните, ами сега дойде и ежегодната порция замърсен въздух в София. Всичко можем да понесем, но този мръсен въздух преля чашата. Затова, след дълго обмисляне, ние предприехме известен набор от мерки как да осъществим светата си мисия да живеем здравословно в 21 век. Не е трудно, всеки може да ги спазва.

Не се безпокойте, всички мерки се свеждат до физически действия и харчене на пари. Тоест, никой не съветва да четете книги, да ходите на театър, да тренирате или да намерите адекватен начин да преборите стреса. Никой не смята, че здравословният живот е обвързан с нарушената ни способност да общуваме помежду си или с материализма, суетата и кича около нас.

Храната

Месото е убийство – гадно, ужасно, коравосърдечно и неоправдано убийство. Не бива да ядете месо, защото ще изядете страха на животното. Защо мислите, че прабаба ви трепереше по цял ден? Колко ли прясно заклано, уплашено месо е яла горката жена всяка зима? Вместо към месото, насочете средствата си към биомагазините – тези Меки на здравословното хранене. Купете си 50 грама брашно от лимец на промоция и ще ви останат и пари за една пръчка канела – с нея ще си направите домашна ароматерапия за отпускане от стреса. Изобщо купувайте само био храна. С доказан произход. Ако е възможно, преди да купите домат, посетете градината, в която е отгледан и поговорете с него.

Бойкотирайте участието на България на световното първенство по транжиране на месо

Къде така?! Какви са тия транжори тука, та ще ни чернят здравословния имидж пред света. Бойкотирайте заминаването им, за да покажете на широкия свят, че ние тук, в България, искаме да живеем здравословно – ерго без месо. Ако имате роднини или приятели в Белфаст, предайте им да залеят нашите петима кандидати с кръв щом слязат от самолета. Не че събитието е от голямо значение, но поне действието е стъпка в правилната посока.

Въздухът

Най-болната тема. В София не може да се диша. Прокопайте тунел от работното си място до Хисаря, Сапарева баня, Велинград, Стрелча, Троян, Трявна, някое далечно място, където никой няма да ви трови белите дробове. Позволено е обаче да пушите. По тунела ще стигате от и до работата си всеки ден. Няма да ползвате кола, няма да замърсявате и всички ще сме доволни.

ПП: Винаги си носете противогаз… за всеки случай, ако усетите някоя фина прахова частица и се задавите неконтролируемо.

Транспортът

Врътката с тунела от София до Сапарева баня повдига логичния въпрос – как ще се придвижваме? Ами за какво са колелетата? Това е и спорт, и удобство – двойна доза здравословие. Какво от това, че ще ухаете едновременно на цялата световна фауна? Като всички сме така, на кого ще му направи впечатление…

Отоплението

Ако сте от хората, които горят дърва, гума, въглища, черчевета от прозорци и врати от шкафове, вие нямате нужда от този текст, защото вече живеете здравословно. Със сигурност някакви учени някъде са доказали, че вдишването на черчевета може да причини отпушване на седмата чакра. Забравете обаче за печките – те са анатема за здравословния живот. Отоплявайте се само с възобновяеми енергийни източници – вода, вятър, слънчева енергия. Те са хумусът, биосоята, киноата, руколата и кеилът на енергопотреблението.

И ако нашите препоръки не са достатъчни, знайте, че винаги можете да обогатите списъка в зависимост от вашите собствени нужди. Само не се оливайте. Ще повторим – материализмът, забързаното ежедневие, превръщането на парите в основна цел, разпадащите се връзки между нас, хората, нямат общо с живота, който искаме да водим. Не се заблуждавайте, а тръгвайте към биомагазина.

 
 
Коментарите са изключени за Наръчник за здравословен живот в „мръсна“ София