shareit

Намериха планети с условия за живот, подобни на тези на Земята

| от chr.bg |

Учени от Кембриджкия университет откриха екзопланети, на които има условия, сходни със земните при абиогенеза – процеса, свързан с появата на първите клетки и нужните за живота молекули.

През 2015 г. изследователи под ръководството на Джон Съдърланд предложиха хипотеза, която гласи, че въглерод от падащи на Земята метеорити взаимодействал с азот в атмосферата й. В резултат се образувал циановодород, който влязъл в реакция с други вещества, включително сероводород, а ултравиолетово излъчване било използвано като енергиен източник за тези химични процеси. Така се появили рибонуклеотиди – съставки на молекула РНК, която била първият носител на наследствена информация.

Екипът на Съдърланд извършил експеримент с УВ-лампи и циановодород и получил предшественици на липидите, аминокиселините и нуклеотидите.

Въз основа на получените резултати учени под ръководството на Пол Римър определили количеството ултравиолетово излъчване, което е нужно за получаване на необходимите за живота молекули, и освен това потърсили звезди, които изпускат достатъчно радиация. Оказало се, че планети, които кръжат около по-студени от Слънцето звезди, не притежават нужните за поява на живи организми условия, т.е. са извън зоната на абиогенеза.

От тази гледна точка, най-подходящата за поява на живот екзопланета е Кеплер-452b, която орбитира около слънцеподобна звезда. Това небесно тяло се намира на 1400 светлинни години от Земята.

 
 
Коментарите са изключени за Намериха планети с условия за живот, подобни на тези на Земята