Какво представлява застраховката за онлайн сигурност?

| от chronicle.bg |

Бързото развитие на дигиталния пазар налага адаптация към променящите се нужди на потребителите. Особено по отношение на превенциите в онлайн средата, която крие редица рискове. Поради многото рискови фактори вече съществува т. нар. „застраховка за онлайн сигурност“.

Покритието е за три основни риска: кражба на самоличност, спор с онлайн търговец и увреждане на онлайн репутация.

При кражба на самоличност се покрива и кражба онлайн – например чрез създаване на фалшив профил с име и снимка, хакване на имейл или профил в социалните мрежи.

Застраховката покрива и спор с онлайн търговец, регистриран в България, както и с куриерска или пощенска служба, отговорна за доставката на продукт, закупен онлайн. Това се отнася до продукт, който е доставен счупен; в непълна окомплектовка; дефектен; не съответства на параметрите на поръчката (т.е. различава се по размер, цвят, материал и др.) или не съответства на продуктовото описание на производителя или дистрибутора, посочено във формуляра за поръчка. Застраховката важи и ако продуктът не е доставен в срок до 10 календарни дни след изтичане срока на доставка, посочен от търговеца при потвърждение на поръчката.

Друг аспект на застраховката „Онлайн сигурност“ на е увреждане на онлайн репутация, което може да представлява клевета, обида или разкриване на личния живот на застрахования чрез използване на снимка, документ, видео материал или публикация в блог, дискусионен форум, социална мрежа или уебсайт, което накърнява репутацията на застрахования поради характера или естеството на информацията.

Такава застраховка беше представена преди дни от ДЗИ, посветена на онлайн сигурността на физически лица. Покритието е първо по рода си за българския застрахователен пазар и представлява неразделна част от вече съществуващата имуществена застраховка на компанията „Комфорт за дома“. По този начин клиентите на практика получават застрахователни услуги, надхвърлящи личния дом и материалните му измерения. Повече за нея, можете да прочетете ТУК.

 
 
Коментарите са изключени за Какво представлява застраховката за онлайн сигурност?