shareit

Човекът театър Николай Коляда идва в България

| от chronicle.bg |

Името му отдавна се е превърнало в нарицателно име. А самият той – в Институция.

Човекът театър, режисьорът, педагогът, основателят на Центъра за съвременна драматургия, апологетът на международния конкурс за съвременни пиеси „Евразия“, кино сценаристът, бащата на международния театрален фестивал „Коляда-plays”, авторът на над 120 пиеси, събрани в 12 тома избрани съчинения, създателят и главен художествен ръководител на театър в град Екатеринбург, Русия, който носи неговото име, Николай Коляда идва в България.

В края на септември Коляда беше у нас за няколко дни на премиера на спектакъл по пиесата си „Кокошка“. По време на този кратък престой актьорите от сдружение „Реплика“ го канят да открие фестивала „NEDRAma-international”, който ще се проведе от 26 до 30 ноември 2018г.

„NEDRAma-international“ е проект на Сдружение „РЕПЛИКА” и представлява интердисциплинарна театрална лаборатория, в рамките на която актьори, режисьори и драматурзи, експериментират в областта на документалния театър, третирайки наболели социални теми и казуси, валидни както за страната ни, така и за Европа и света. Целта му е да създаде ново културно пространство, което да провокира сближаването ни с европейските културни тенденции и интегрирането на българския театър в европейския театрален контекст.

С проекта фестивал „NEDRAma-international” артистите от „Реплика “ заявяват: „Бихме искали да работим за насърчаване на сътрудничеството между хората на изкуството в европейски контекст в полето на театъра.“

Тази година ще се състои 5-тото издание на фестивала-лаборатория „NEDRAma-international” под надслов „Медиите – свобода и зависимост“.

„Ние не работим с методите на конвенционалния театър, когато се опитваме да разрешим чрез театъра кризисни ситуации” – зад това изречение стои театър „Реплика“.

Николай Коляда02

Гвоздеят на тазгодишния фестивал „NEDRAma -international“ e представянето за първи път в България на „Уралската драматургична школа “ на Николай Коляда.

Българската театрална публика ще има възможност да гледа спектаклите по пиеси на негови ученици „Научи ме да обичам“, „Мечтата на Наташа“, и написаната от самия Коляда „Большая советская энциклопедия“.

По време на престоя си в България Николай Коляда ще проведе драматургичен уъркшоп за млади драматурзи. Всеки желаещ да участва, трябва да напише пиеса или тема със заглавие „Балконът“ . Темата на задачата се изразява в следното:

„Средствата за масова информация са съобщили, че на един балкон, да предположим, са замръзнали двама човека, намерени са два трупа. Или, че на балкона са били заключени и там са живели две години. Или, да предположим, че двама човека са скочили от балкона и са загинали. Или за всичко онова, за което пише жълтата преса.

Задачата е:

На базата на подобна новина всеки участник в конкурса за участие в уъркшопа трябва да напише какво всъщност се е случило наистина.

Например:

– двама (той и тя) се озовават на балкона, защото вратата е хлопнала, а между тях е имало страшен скандал, но благодарение на това се помиряват;

– или двама се оказват на балкона заключени, защото са искали да ограбят апартамента, но нещо им е попречило и не са успели;

– или двама, старец и старица, специално са излезли на балкона, за да умрат заедно от студ, замръзнали, заспали защото повече нямат желание за живот;

– или някой специално е заключил на балкона двама (момче и момиче, или две момичета, или за който се сетите), защото по този начин е искал да ги накаже.

И така нататък. Варианти – много. Въображението е ваше.

Съчинявайте, каквото желаете- и нека вашата пиеса (5-10 страници) съществено да се отличава от онова, за което са съобщили средствата за масова информация.

Епиграф към всяка пиеса би трябвало да бъде съобщение от средствата за масова информация, а самата пиеса би трябвало да развенчае лъжата в съобщението.

Защо е нужен такъв подход? В затворено пространство драматургът трябва да обозначи конфликта, внимателно да разгледа характерите на тези хора. Да покаже колко се различават един от друг. Да покаже пътя им един към друг или обратно отдалечаването им един от друг…

Разбрахте ли ме?

Ваш Николай Коляда

nedrama-poster

 
 
Коментарите са изключени за Човекът театър Николай Коляда идва в България