Накъде отива Samsung с короната си

| от chronicle.bg |

2019 г. е годината на Samsung. Една от най-влиятелните технологични компании в света празнува излизането на десетия модел от серията смартфони, донесла десетки иновации, които днес смятаме за неизбежна част от ежедневието си – Galaxy S.

За този период множество неща в света се промениха – Плутон престана да бъде планета, вече знаем как наистина изглежда една черна дупка, а Илън Мъск успя да изпрати автомобил в Космоса и се е прицелил към Марс.

А накъде се прицелват Samsung? Ако съдим по историята на серията Galaxy S, много нависоко. Ще простите, ако кажем „към звездите“.

Промени настъпиха и в самата серия Galaxy S. Моделите претърпяха революция и все пак флагманите на южнокорейската компания запазиха всичко, които ги превърна в еталона, по който се сравняват всички. И рецептата е успешна – Samsung продължава да държи короната за най-голям производител в света и не смята да я сваля.

Какво донесе този успех? Много неща, но в този текст ще се концентрираме върху еволюцията на екраните – първото нещо, върху което попада погледът ни, когато видим нов модел.

Samsung тук е в свои води. Никой не може да оспори, че южнокорейската компания е несравнима, когато става дума за дисплеи – не е тайна, че и конкуренцията купува от тях.

Началото постави Samsung Galaxy S през март 2010 година, като събра погледите на всички именно със своя екран. Да, днес размер от 4 инча и резолюция от 480 х 800 пиксела ни се струват като нещо от античността, но тогава така изглеждаше бъдещето.

Samsung Galaxy S

Докато конкурентите ползваха далеч по-невзрачната LCD технология, Samsung излезе едни гърди напред със Super AMOLED. Какво се крие зад това име? Няма да навлизаме в технически подробности, а само ще изброим двете основни предимства: по-ярки и живи цветове и истинско черно, както и по-нисък разход на енергия и по-дълъг живот на батерията.

Super в името на екрана е не просто маркетингов трик. Сензорът, който реагира на докосване, е вграден в самия дисплей, вместо да е върху него, и така той става по-тънък. Super технологията прави дисплея и супер ярък при силна слънчева светлина.

С първия си Galaxy S Samsung зададе посоката и застана на върха при дисплеите – традиция, която продължава и днес.

Идвайки година по-късно, Galaxy SII е по-голям и по-добър. Обединявайки най-доброто от AMOLED и LCD, Samsung ни дава SuperAMOLED Plus с повече яркост и по-кристално ясно изображение заради увеличен брой субпиксели. И намалява разхода на енергията.

Samsung Galaxy S3

На сцената излиза и първият HD дисплей, вграден в Galaxy SIII. Той расте до 4,8 инча (като прогресивно заема все по-голяма част от лицето на телефона, докато не го завземе напълно със S10). Високата резолюция и увеличеният брой пиксели на единица площ правят изображението още по-кристално. С Galaxy SIII Samsung внася и друга иновация, която се превърна в стандарт. След като вече се бе наложило в телевизията, съотношението между дисплея и тялото на смартфона вече е 16:9 и гледането на видео на Galaxy SIII се превърна в още по-голямо удоволствие.

Samsung Galaxy S4

Прехвърляме се в 2013 година и маркираме нова крачка напред. 5-инчовият екран на Galaxy S4 е с резолюция Full HD – същата като на телевизора в хола ви, който е с десет пъти по-голям размер. Заедно с Galaxy S5 двата модела внасят десетки подобрения „зад кулисите“. И експертите от DisplayMate казват тежката си дума: „най-висока яркост, намалено до минимум отразяване на слънчевата светлина, най-висока точност на цветовете в който и да е било смартфон“ и отсичат, че това е най-добрият дисплей – оценка, с която в Samsung вече са свикнали.

Със S5 идват и прецизните настройки – потребителите вече могат да настройват цветовете по начина, по който най-много им харесва, и да избират дали предпочитат те да са още по-ярки, или да са с несравнима точност.

Samsung Galaxy S5

Бързаме към наследника. Samsung Galaxy S6 Edge ще остане в историята, защото по това време няма друго мобилно устройство, в което да намерите такъв дисплей. С извивките си от двете страни той привличаше внимание, където и да се появи. С този модел Samsung постигна няколко цели: показа технологичната си мощ, направи телефоните си още по-привлекателни, но и по-функционални. Освен естетически, извитият дисплей ни спечели и с начините, по които улесни живота ни: бърз достъп до любими хора и приложения, както и цветните нотификации, които ни уведомяваха моментално кой ни е търсил.

Резолюцията пък нарасна до Quad HD, почти двойно повече пиксели, отколкото в предходния модел и „неразличими от перфектни цветове“, ако отново цитираме анализа на Display Mate.

Galaxy S7 Edge надгражда с още по-голям екран – 5,5 инча. И една желана функция, без която днес не можем – Always on Display. Без да харчи много енергия и осветявайки само няколко пиксела, моделът ни показа колко е удобно да виждаме часа, пропуснатите повиквания и съобщения само с един поглед.

Samsung Galaxy S7 Edge Plus

И когато се чудехме още какво може да се случи, дойде S8. Може би тук е моментът да спрем за секунда и да се върнем отново към Galaxy S от 2010 г., който имаше резолюция от 400 х 800 и 58% екран от лицевата част на телефона и да го сравним с S8 с неговата 1440 x 2960 резолюция и цели 84% в съотношението. Пуснат през 2017 г., това е първият в света телефон с Infinity Display – почти няма странична рамка, а цялата горна повърхност на апарата е функционален екран. Той е с 18% по-голям от предходния – почти също толкова широк, за да остане удобен за ползване с една ръка, но със 17% по-висок.

Samsung Galaxy S9

Почти половин милион пиксела. Първият в света смартфон, сертифициран за Mobile HDR Premium, което дава на вас възможността да гледате същото съдържание, подготвено за 4K UHD Premium телевизорите. Невиждана яркост от над 1 000 нита, с до 19% повече. И всичко това с 56% по-малко енергия, отколкото SIII. Galaxy S9 еволюира и отново обра наградите за екран. Бързайки да стигнем до S10, само ще кажем, че DisplayMate определя дисплея на S9 като „по-добър от 4K Ultra HD телевизора, който стои в хола ви“.

Забелязахте ли, че нито един път не споменахме красивата чуждица „ноч“ – или прорязъка в горната част на екрана, който се превърна в нещо като стандарт в индустрията. Samsung не последва тълпата, за което мнозина са им благодарни.

Със S10+ компанията показа първия си Infinity-O дисплей. Той вече заема внушителните 93,1% екран спрямо тялото на телефона. Съотношението вече е 19:9, което ни дава същата широчина на устройството, удобна за боравене с една ръка, но повече съдържание пред очите ни. И още по-голям екран – 6,4 инча с QHD+ 1440 x 3040 резолюция.

Малкият кръгъл отрязък вляво е далеч по-незабележим от „ноча“ и далеч по-приятен естетически, без да ни лишава от селфи камерата. Именно това е дизайнът, който със сигурност ще виждаме и при конкурентите в следващите поне година-две. S10 е и първият, който поддържа HDR10 или в превод – още по-добър контраст и цветове, както и по-ярък дисплей при силно слънце.Несравнимата точност на самите цветове пък накара DisplayMate да вдигнат стандартите си за оценка. Накратко, ако искате най-добрият дисплей – знаете къде да го търсите, казват те.

Samsung Galaxy Fold

А сега накъде?

Преди да започнем да се чудим каква ще е следващата иновация при екраните, Samsung ни я показа със своя Galaxy Fold – първият пуснат на пазара смартфон със сгъваем екран. 7,3-инчов дисплей, който се побира в джоба? Да, благодаря.

 
 
Коментарите са изключени за Накъде отива Samsung с короната си