shareit

Rock is dead. Поне в Каварна.

| от |

Възмущение кипи от махането на паветата от бул. „Дондуков“. Хора, това е прах в очите! Разсейват ви от по-бруталните събития. В Каварна има традиция, когато някоя рок легенда дойде – да се подписва върху една кола. На колата са автографите на Джой ди Майо (Manowar), Джоуи Темпест (Europe), Таря Турунен (Nightwish), Шарън ден Адел (Whitin Temptation), Саймън Райт (DIO и AC/DC), Дий Снайдер (Twisted Sisters), както и на спортисти и хора на киното. Сега кметицата на Каварна не просто иска да я продаде, ами и не иска повече да идват рок легенди.

Едно време Йоко Оно съсипа Бийтълс. Днес кметицата Нина Ставрева съсипа рок феста. Затова в този текст ще я наричаме Йоко Оно.

Йоко щяла да изгони „прошляците“ от града, защото те пречели на руските туристи да дойдат. Вместо рок фестивал в Столицата на рока, общината избра да организира „Дни на руската култура“. Въпреки че огледайте се! Тук е България. Тук всеки ден е ден на руската култура.

„Прошляците“ можем да го разбираме като „метълите, които идват на феста, потни са и пият много“. Добре, ама първо, и метълите са хора, второ, потни са, защото е лято, а те носят стандартно облекло, защото как иначе ще знаем какво слушат, ако не прочетем плейлиста върху дрехите им. И трето и най-важно – махате металите, защото пият много… за да дойдат руснаците. Руснаците! Руснаците, Йоко, и ме е срам, че се налага да го казвам, но руснаците също се е случвало да пият.

Да се заменя едно културно събитие с друго с цел финансова облага, разбира се, не е лошо нещо. Въпросът е да не махаш онова, което е наистина уникално, за да го замениш с друго, което вече съществува. Нека вземем за пример покойния вече „Спирит аф Бъргъс“, както му викаме. На него също идваха световни групи, но малко по-различни, малко по-млади. Разбирате как не е същото. Във Варна (с „В“) същевременно има страшен Ретро музей. Намира се в Мол Варна и има всичко – от цигари „Слънце“, през ВЕФове до Лади кабрио, всичко. Восъчни фигури, шишета от Лимонада, играчки – абе всичко. И не е за няколко дни, а си е целогодишно там. Не ви ли се струва, че новата инициатива на Йоко дублира отдавна измислени и доста по-добри неща?

А ако трябва да мислим за туристите, нека да помислим и за полските туристи. На тях приятно ли ще им е да дойдат на почивка и бам – дни на руската култура. Или пък на немските туристи. Или пък на които и да е туристи.

Ако целият зор е да махнем рок феста, нека поне измислим някакво по-малко зло. Кулинарна столица например – нещо с такива мащаби няма. Предложете на света хранителни глезотии, хлябовете от Добруджа, както и специалитета ви според Уикипедия – „катено мезе“. Instagram ще гръмне!

Преди да режем живо месо с махането на феста, нека се опитаме да намерим компромисен вариант и дипломатично „да се срещнем по средата“. За Каварна се чува по два повода – единият е рок фестът, другият е, когато някой пусне песента „Войн от запад“ и рапарът М’глата римува Варна с Каварна. Второто е свършен факт, но първото може да се закрепи. Закрийте, свалете и махнете рок феста. В София много хора ще се зарадват на освободилата се ниша. Затова така и така ще има ремонт на „Дондуков“, направете го Магистрала към Ада*.

* Магистрала към Ада – по песента на AC/DC „Highway to Hell“ (от англ.)

 
 
Коментарите са изключени за Rock is dead. Поне в Каварна.