shareit

PR-образът на чеченския звяр Рамзан Кадиров

| от chronicle.bg, по ibtimes.com |

Руската актриса Лия Ахеджакова (77 г.) изпада в паника, когато преди месец получава телефонно обаждане от мъж, който й предлага 10 000 долара, за да запише кратко видео в подкрепа на Рамзан Кадиров – ръководителят на руската кавказка република Чечня.

„Започнах да крещя и затворих телефона“, казва актрисата, известна с ролите си в съветски комедии. Мъжът опитал да се свърже с нея още три пъти, преди да се откаже да звъни.

Явният опит да се купи подкрепа за Кадиров се случва по времето, по което и неговият публичен конфликт с малката либерална опозиция в Русия. Кадиров започна да нарича опозиционните лидери „предатели“, но атаките му ескалираха и в началото на месеца Кадиров публикува видео, на което бившият премиер и опозиционен лидер Михаил Касянов е на мушката на снайперистка пушка. Дни по-късно Касянов бе нападнат в ресторант в Москва от десетина мъже „с неславянска външност“.

russia-instagram-sniper

В дните след обаждането до Ахеджакова в социалните медии се разви кампания с хаштаг „Кадиров е руски патриот“. Известни публични лица от сферата на културата, както и водещи представители на управляващата Единна Русия, се включиха в кампанията и се снимаха със знаци в подкрепа на Кадиров.

Фокусът на вниманието в последните седмици пада върху Кадиров като бранд или превръщането на бившия чеченски военачалник в национален политик, който според мнозина вече не е подвластен на господарите си в Кремъл.

Тъмното изкуство на пиар фирмите играе водеща роля в този процес. И това не е изненада. В периода 2006-2015 година Кремъл е платил над 23 милиона долара на международната компания „Кетчъм комюникейшън“, за да лобира в негов интерес пред Запада, а през 2013 година беларуският диктатор Александър Лукашенко, наричан последния диктатор в Европа, нае лондонската пиар компания Bell Pottigner. Известни международни пиар компании са работили и за правителството на Шри Ланка, обвинено във военни престъпления, за Китай след кръвопролитията на Тянанмън през 1989 година, за бруталните режими на Аржентина, Уганда, Индонезия.

В младежките си години Кадиров участва в кървавите чеченски войни след падането на Съветския съюз.

През 2004 година, когато е на 27, той става един от най-влиятелните мъже в този край на света, след като баща му, президент на Чечня, загива при бомбен атентат, а Кремъл избира младия Кадиров за негов наследник. При първата си среща с руския президент Владимир Путин след атентата, Кадиров е облечен в син анцуг и е видимо разстроен. Говори със силен акцент и е почти неразбираем. Десетилетие по-късно Кадиров управлява с железен юмрук и е популярен потребител на социалните мрежи, с което вдъхва страх на хиляди километри разстояние от Чечня.

„Имиджът му се промени от някой, тъкмо слязъл от Чеченските планини, до арабски принц“, казва Иля Яшин – един от опозиционните лидери в Москва, наречен „предател“ от чеченските лидери в последните седмици.

Журналисти и критици свързват Кадиров със смъртта на активистката за човешки права Наталия Естемирова през 2009 година и убийствата на политически опоненти във Виена и в Дубай. Името му беше свързано и с убийството на опозиционния лидер Борис Немцов край Кремъл. Всички петима заподозрени за смъртта на Немцов са чеченци, а след убийството Кадиров описа един от мъжете – Заур Дадаев, като „истински патриот от Русия“.

Като диктаторите от много други държави, Кадиров е суетен и изглежда взима мненията на опонентите си присърце. В един момент от своята политическа кариера, не е ясно точно кога, Кадиров се обръща към пиар компании и политически консултанти в опит да контролира публичния си образ.

рамзан кадиров

„Не е тайна, че той разполага с голям екип, който да работи по имиджа му“, казва анализаторът Евгени Минченко.

„Апостол“ е компанията, най-тясно свързвана с промяната в облика на Кадиров. „Дете“ на бляскавата грузинска журналистка Тина Канделаки, „Апостол“ само за няколко години се превръща от малка бутикова агенция в голям медиен играч, който се радва на изгодни договори с държавни фирми.

Компанията отрича да е свързана с Кадиров. Канделаки и настоящата шефка на компанията – Юлия Вострикова, отказват да бъдат интервюирани по темата.

Има обаче неопровержими доказателства, който предполагат, че „Апостол“ наистина работи с Кадиров.

Ахеджакова казва, че мъжът, който й се е обадил, се е представил като служител на „Апостол“. Компанията твърди, че не е свързана с обаждането, но пиар специалист в Москва потвърждава, че предлагането на пари на заинтересовани страни с този маниер е „легитимна, нормална практика“ в тези среди.

Ръководителите на две от водещите руски пиар компании също казват, че Кадиров е клиент на „Апостол“.

“Апостол“ разви стратегия на Кадиров за социалните медии и те правят имиджа му, каза Яшин – един от малкото публични лица, които обвиняват „Апостол“ в корупционни връзки.

Извън Кадиров компанията има внушителен списък с богати клиенти, сред които гиганта „Ростех“, руските авиолинии „Аерофлот“ и производителя на оръжия „Калашников“. Ксения Собчак, бивша колежка на Канделаки и изявена социалистка, казва през 2013 година, че компанията е получавала по 200 000 долара месечно от Кадиров. „Те дори не следваха малкото правила, които имаме. Почти всички на пиар пазара ги мразят“, казва лидер на руска пиар компания.

Основната новост, въведена от Кадиров, твърди се, че това е по личен съвет от Канделаки, е успешния му профил в Instagram. Със своите 1.6 милиона последователи той е по-популярен дори от американския президент. В профила му има снимки от правителствени срещи, общуване със знаменитости, позиране с пушки, спортуване, молитва и дори забавления в снега и „прегръдка“ с любимия му кон.

рамзан кадиров

Въпреки че позициите му извикват недоволство от страна на либералите в Москва, той рисува себе си като модерен, посветен на религията и физически здрав – образ, който според анализаторите цели да се хареса на младите мъже в предимно мюсюлманския севернокавказки район на Русия.

Любовта на чеченския лидер направи злокобен обрат миналия месец, когато публикува видео със снайпер, насочен към един от опозиционните лидери в Русия. Клипът беше премахнат от Instagram, но според руския вестник „Новая газета“ това е начинът, по който лейтенантите на Кадиров ползват социалната мрежа, за да следят и заплашват критиците.

Публичният му профил и повсеместното интернет присъствие дава на Кадиров власт извън родната Чечня. Те помагат за разрастването на атмосферата от страх. Кадиров е близък съюзник на Путин, но Кремъл не демонстрира желание да се меси, а на 1 февруари говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че Кремъл не следи медийната активност на Кадиров.

Миналия месец чеченец постна в Instagram извинение. Местен депутат нарече във Facebook Кадиров „Срамът на Русия“ и публикацията му стана вайръл.

През септември Кадиров заплаши съдия в Русия, след решението да бъде забранен ислямистки текст заради екстремизъм. По-късно забраната беше отхвърлена при обжалване пред апелативен съд. С очевидния си имунитет и струпаните в краката му обвинения, никой не иска да бъде следващият, изправил се срещу него.

“Страхувам се от Рамзан Кадиров. Страхувам се да си отворя устата“, казва актрисата Ахеджакова.

 
 
Коментарите са изключени за PR-образът на чеченския звяр Рамзан Кадиров