shareit

Мистичният древен амулет от Пафос

| от |

В Неа Пафос, Кипър, откриха 1,500-годишен амулет, изобразяващ палиндромен* надпис на старогръцки. Палиндромите са фрази, които се четат по един и същ начин, както от пред назад, така и на обратно. На обратната страна на амулета е изобразен древния египетски бог Озирис и богът на мълчанието Харпократ.

Според списание Science, артефактът е бил намерен в Древната Агора на Неа Пафос, където археолозите са работили в продължение на дълго време. Агората, е била известна като място за събирания за отдаване на почит на древната богиня Афродита.
„Пафос, който е обитаван от неолита, е бил център на култа на Афродита и на древните елинистични божества на плодовитостта. Митологичното родно място на Афродита е на остров Кипър, където микенците и издигат храм в 12-ти век преди новата ера, който продължава да функционира до римската епоха „, отбеляза ЮНЕСКО.
Надписът амулета гласи: „ΙΑΕW ΒΑΦΡΕΝΕΜ ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ ΙΘΟΝΥΟΜΕ ΝΕΡΦΑΒW ΕΑΙ,“ който грубо се превежда като „Лавех е носител на тайното име, лъвът на Раго пази в своя храм.“

На другата страна амулета разполага с няколко изображения, като мумия,лежаща в лодка, която се смята за представяне на Озирис, древния египетски бог на подземния свят, на „киноцефалус”- митично същество с глава на куче и тяло на мъж и Харпократ, древния бог на мълчанието, седнал на един стол с дясната ръка поставена на устните.

Иван Петрински

 
 
Коментарите са изключени за Мистичният древен амулет от Пафос