shareit

Македония се намира в най-тежката политическа криза

| от |

Професор Стево Пендаровски, македонски политик и бивш съветник по националната сигурност на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски

Кризата в Македония може да се реши само с политически средства и с помощта на международно посредничество, защото правителството на Никола Груевски е загубило всякаква легитимност в очите на честните македонски граждани.

Днес в Македония бушува най-тежката политическа криза в нейната съвременна история. Тази криза е много по-различна от събитията през 2001 г., когато страната ни беше на ръба. Тогава имаше много силен етнически аспект – етнически албанци се бяха изправили срещу етнически македонци. Подобно нещо отсъства днес, поне за момента.

Но днешната политическа криза е изключително тежка и дълбока, защото е засегнала всички държавни институции. Днес едни македонски граждани са изправени срещу други и се борят с политически средства затова какъв път на развитие ще избере страната. Дали този път ще бъде демократичен, свободен и европейски или в страната ще има диктатура.

Твърде рано е да кажем какъв ще бъде изходът от този сблъсък. Кризата все още се развива и ще продължи поне най-малко още няколко седмици. Не виждам нейният близък край, защото опозицията все още не е изнесла и половината истина за случващото се в страната, все още не сме показали на народа мащабите на злоупотребите, които са извършили управляващите начело с Никола Груевски. В същото време управляващите все още не разбират, че тяхното време изтича. Въпреки това в последните една-две седмици вече се очертават основните контури на възможното решение за излизане от това тежко положение.

Ние от опозицията непрекъснато повтаряме, че не подготвяме „украински сценарий“ за свалянето на властта в Македония. Нямаме никакво намерение със сила да превземем институциите. Точно обратното нашият стремеж е да дойдем на власт чрез легитимни избори. Смятам, че в едно преходно правителство нямат място днешните властимащи, защото всеки ден ние научаваме все нови и нови неща за тяхното антидемократично поведение.

Политическото решение на кризата е единственият добър вариант не само за гражданите, но и за македонската държава. За съжаление в Македония няма закони, а имаме срастване на институциите с партията на властта. Има знак на равенство между няколко души по върховете на властта и всички институции. По тази причина вие не можете да очаквате справедливост. Институциите са аут. Македония не е правова държава.

Единственото, което остава като разумно решение и за опозицията, и за управляващите, но най-вече за народа на Македония е политическото решение. Но това не може да се случи, ако нямаме посредничество от международната общност. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Македония се намира в най-тежката политическа криза