Голямата лъжа на Мария Шарапова

| от Борислав Орлинов |

Шарапова няма да може да представи Русия на Олимпиадата в Рио и няма да участва в турнири от Големия шлем скоро. Проблемите й в близко бъдеще обаче са маловажни, ако ги сравним с последствията за кариерата й изобщо.

Мария беше хваната да употребява мелдоний по време на Australian Open 2016, така че наказанието й важи до края на Australian Open 2018. Но когато то изтече, ще има ли смисъл рускинята да се връща към тениса изобщо?

Мария Шарапова, която на 17-годишна възраст спечели Уимбълдън, започва да взима субстанцията година по-късно. Тогава тенисистката страда от настинка, проблеми със сливиците и болки в горната част на корема. Баща й я води при д-р Анатоли Скални, специалист диагностицик.

Д-р Скални детайлно проучва семейната история на Шарапова по отношение на здравословното състояние и открва болни от диабет тип II и роднини със сърдечни проблеми. Консултира с множество специалисти и впоследствие прави специален режим на тенисистката, който включвал употребата на Милдронат.

Мелдоний, известен също като Милдронат, е фармацевтичният продукт, който по всяка вероятност ще сложи край успешната кариера на една от най-популярните тенисистки в световен мащаб. Създаден е през 1970 година от Иварс Калвинш и произвеждан главно от фармацевтичната компания Grindeks, но и от други компании. Разпространява се в Източна Европа като лекарство за исхемия.

Веществото се използва за увеличаване на капацитета на приемане на кислород, при усложнения с дишането или за да подобри работата на сърцето. Възможно ли е тогава спортист да употребява мелдоний през 2015 г., а през 2016 г. субстанцията да е още в организма му? По-скоро да, но това не важи за случая на Шарапова, която си призна, че е употребявала мелдоний и през тази година.

Рускинята твърдеше, че го използва по здравословни причини, но това се оказва лъжа. Според независима комисия на ITF от трима души,

тенисистката е криела от всички, че ползва медикамента.

Доказано през 2013 г. тя спира да се консултира с доктора, който й преписва субстанцията, защото решава да прекрати професионалните си взаимоотношения с него. Тя обаче продължава да взима 3 от предписаните й от него 30 лекарства, като скрива този факт от новите си лекари. Медикаментите, които Шарапова вече на своя глава взима са – Магнерот, Рибоксин и Mилдронат.

Според комисията на ITF, дори през 2006 г., когато Шарапова започва да взима мелдоний, да е имало причина да го прави, такава не е имало през 2016 г.

„Не смятам, че е задължение да описвам всеки медикамент, който взимам, ако съм го направила веднъж за една седмица“, казва тенисистката пред комисията.

Истината е, че на Уимбълдън през 2015 г. рускинята е употребявала Милдронат 6 пъти за 7 дни, а на Australian Open 2016 г. го е взела 5 пъти за една седмица. Освен това е взимала витамин С, Омега 3, Биофенак, Волтарен, Мелатонин и др. обаче в почти всички случаи е описвала само 2 от веществата вместо всички.

В последните три години Мария Шарапова умишлено е криела от треньора си, физиотерапевта си, диетолога си и всеки медицински съветник, до когото би могла да се допита, че употребява мелдоний.

Разбира се, има документиран случай, в който тенисистката се допитва до представител на WTA за други много по-безобидни лекарства: „Здравей, Катлийн. Докторът ми предписа един спрей за проблемите ми със синуса. Искам да се уверя, че мога да го ползвам?“, гласи

един от имейлите, който по-скоро е за замазване на очите.

По време на изслушването, мениджърът на Шарапова Макс Айзенбад, който е вицепрезидент на IMG – водеща спортна агенция – е поел цялата вина и нарича всичко „административна грешка на него и екипа му“. Твърденията му обаче не са обосновани, а доказват едно – че дори близки хора от екипа на Шарапова не са напълно запознати с това какви медикаменти употребява тенисистката.

На 11 май той дава нови показания, в които твърди, че винаги досега си е принтирал листа със забранените вещества и когато е ходил на ваканция през лятото, ги е чел, но през 2015 г. се развежда с жена си и затова не го е прави.

В крайна сметка, се оказва, че Айзенбад освен че не е прочел списъка със забранени вещества, той изобщо не би могъл да го разбере и въобще не знае как точно работи. Според ITF Шарапова е помолила Макс Айзенбад да поеме вината, но показанията, които той дава, почти нямат стойност.

Съдебното решение дава много въпроси, на които всеки трябва да си отговори сам. Дава и много отговори, които всеки трябва да интерпретира сам. Но най-важното е, че ни дава истината. А тя е, че Мария Шарапова е измамила и сега трябва да понесе отговорност за действията си.

 
 
Коментарите са изключени за Голямата лъжа на Мария Шарапова