shareit

ЕС е застрашен от разногласията между Берлин и Париж

| от |

Вниманието на европейската общност през 2015 г. ще бъде приковано към разногласията между Ангела Меркел и Франсоа Оланд относно проблема как да се спасява европейската икономика от кризата, пише Пиер Бриансон, наблюдател на агенция Ройтерс.

Според него Берлин и Париж трябва да установят сътрудничество в името на обновяването и реформирането на ЕС, за да оправдаят всеобщите надежди на страните-членки. Евросъюзът е преди всичко политически проект и той бива застрашен, ако ключови играчи губят интерес към него или се съсредоточават върху решаването изключително на собствените проблеми, смята журналистът.

Подкрепяните от Германия икономически мерки предвиждат съкращаване на бюджетните разходи заради кризата в еврозоната. Но някои страни от ЕС като Франция и Италия смятат подобна бюджетна политика за твърде строга и се обявяват за повишаване на държавните разходи, припомня наблюдателят

Немаловажен проблем, с който също се сблъскаха основните европейски играчи, е въпросът за доверието, а по-точно за неговото отсъствие, продължава коментаторът. Германия не вярва, че Франция се стреми към разумна икономическа политика, Франция на свой ред смята, че Германия е загубила интерес към проекта Европейски съюз след края на Студената война.

През новата година и на Франция, и на Германия ще им се наложи да си имат работа с общи проблеми – подемът на радикалните партии в Европа и кризата в Украйна. Това трябва да напомня на държавите от дете страни на (река) Рейн в името на какво се е създавал Евросъюзът, резюмира Пиер Бриансон.

Ройтерс / БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ЕС е застрашен от разногласията между Берлин и Париж