shareit

Екстериториални ли са моловете?

| от |

Владимир Дончев

За незапознатите „екстериториалност” е приложение на чужд закон на част от някоя национална територия като посолства, консулства, кораби и пр.

Един законен протест на майка-кърмачка срещу ограниченията, наложени й от охраната на софийски МОЛ разбуни обществото и по-скоро Facebook.

Не пожелах да участвам в разгорялата се „културна” дискусия, която за пореден път ме потресе с идиотските позиции на част от населението ни, защото се намират трудно смислени аргументи срещу „естетическата” погнуса на хората, в т.ч. и много жени от вида на кърмеща женска гръд.

Другаде е заровено кучето в причините за тази дискусия и те се намират далеч от страната ни, а именно в офшорни зони като Бахамите, Люксембург, Делауер и остров Ман. Там се намират офшорките, които държат собствеността и на моловете и на охранителните им фирми и дяловете от тях на подкупните ни управници, които си затварят от години очите за наглото изтичане на национални капитали.

Самоуправствата на охранителите в софийските и варненските МОЛ-ове не са случайни, те са вдъхновени и обусловени от поведението на мениджмънта, който управлява тази територия като чужда такава – правилата се определят еднолично от тях, а по-скоро от собствениците, които сега си стоят спокойно настрана в Тел Авив, Москва и другаде.

Ще кажете – МОЛ-ът си е техен, той си е закрит търговски обект и трябва да се спазват техните правила. Да, но не е така, защото това е специфично обществено пространство, което предоставя услуги, развлечения и място за прекарване на времето на много хора. Толкова много, че спирките на метрото неусетно почват да кацват около него. Това пространство е минало през редица регулации и властите са дали необходимите разрешения, съзнавайки, че там ще се съсредоточават хиляди и хиляди хора. Т.е. това се е превърнало в обществено пространство със санкцията на държавата и общината. Това пространство се регулира от нашето законодателство и ограниченията, въведени от него могат и трябва да бъдат прилагани вътре в МОЛ-а.

Всичко, което е разрешено от властите в едно обществено пространство като градинки и площади и е прието от обществото е разрешено и допустимо и в МОЛ-а! Точка!

Въпросът е мениджмънта и собствениците нямат ли си свестни юристи, които да им го кажат или канторите, които ги обслужват са толкова лъскави и скъпи, че си въобразяват, че могат да си правят, каквото искат, та дори и да дописват местните правила. Известна ни е практиката на големите компании да смазват отделни потребителски недоволства чрез скъпи и продължителни съдебни процеси. Това не сме го измислили ние.

Има обаче и нещо друго. Минавайки през целия процес на придобиване на земята, отреждането, получаване на всички разрешения, прокарване на инфраструктура за наша сметка, та дори и метро собствениците са раздали множество подкупи, които са поставили в зависимост огромна част от администрацията на различни, включително и много висши нива. От там идва спокойствието и наглостта на собствениците и мениджмънта на големите ни търговски центрове. Защото са си платили! А ние дори не можем да узнаем как – с пари, с услуги или с дялове от офшорки! А не знаем, защото тези, които могат и трябва да разкрият кой стои зад офшорките, държаши активите на страната не желаят да го направят. Не желаят, защото огромните богатства на нашите управници са скрити именно там.

Не само това, вече години у нас стана практика хора да забогатяват за една нощ и да стават милионери, продавайки акции от търговско дружество, за което не плащат данъци. Ето тук е заровено кучето! Ако вие решите да си продадете жалката панелка държавата ще ви съдере три кожи под формата на данъци и такси, завишени чрез огромни данъчни оценки. Ако един олигарх си продаде някоя от компаниите може да си гушне стотици милиони без държавата да получи и лев.

Естествено за хората на министър Горанов това не представлява интерес, както и съдържанието на „швейцарския” диск с имена на бг. милионерите.

Естествено нашите „офшорни” традиционни медии и те си затварят очите, защото собствеността им е същата – придобита или преразпределена между същите местни и чужди играчи.

Прокуратурата защо си трае можем само да гадаем? Вероятно поради претовареност с дела за битова престъпност.

Та се връщаме пак в началото. МОЛ-овете ще продължават да си правят, каквото искат, защото няма власт, която да ги контролира, медиите ще продължават да се правят на ударени и да ни баламосват с кретенизми и операции на менискуса на главния герой в настоящето реалити. Facebook ще продължава да гъмжи от полуидиотски хейт на поредната подхвърлена тема.

А с кърмещите майки какво ще стане? О, не се тревожете, властта има решение на проблема – просто ще въведе забрана за кърмене на публични места! Толкова е просто!

 
 
Коментарите са изключени за Екстериториални ли са моловете?