Бунтът на Тръмп

| от chronicle.bg по The New York Times |

Президент Донaлд Тръмп. Три думи които бяха немислими за десетки милиони американци – и голяма част от света – се превърнаха в бъдещето на Съединените Щати.

Смущавайки Републиканския елит в първичните избори, Г-н Тръмп направи същото с Демократите в общите избори, имитирайки джудо движение за обръщане на тежестта на самодоволното учреждение срещу самите тях. Неговата победа е скромен удар, нанесен върху новините, социолозите и доминираното от Клинтън, Демократично ръководство.

Кандидатите изглеждаха рамо до рамо в популярния вот, но Г-н Тръмп надви Хилъри Клинтън в Избирателната Колегия.

Та кой е човекът, който ще бъде 45-ти президент на САЩ?

След година и половина на капризни туийтове и несвързани речи, не можем да сме сигурни. Не знаем как Г-н Тръмп ще извършва основни функции в изпълнителната власт. Не знаем какъв финансов конфликт той може да има, след като никога не разкри данъчните си декларации, нарушавайки 40 годишна традиция сред двете партии. Не знаем дали има капацитета да се фокусира върху даден проблем и да стигне до рационално заключение. Не знаем дали има някаква представа, какво означава да контролираш най-големия арсенал на ядрени оръжия в света.

Ето какво знаем: знаем, че Г-н Тръмп е най-неподготвения президент-кандидат в съвременната история. Знаем по думи и действия, че няма нрава да управлява разнообразна нация от 320 милиона души. Знаем, че е заплашвал да преследва и хвърли в затвора неговите политически опоненти, и е казвал, че ще ограничи свободата на пресата. Знаем, че лъже без угризения.

Той твърди, че смята да намали данъците на богатите и да оттегли защитата върху здравното осигуряване на десетки милиони американски граждани. Той е обиждал жени и е заплашвал мюсюлмани и имигранти, както се е съюзявал с мрачна комбинация от расисти и антисемити. Имайки предвид значението на алт-консерватизма в издигането на Тръмп, може би е време да отстраним този „алт“. Дейвид Дюк отпразнува победата на Тръмп, вторник вечер, туийтвайки: „Време е да си ВЪРНЕМ АМЕРИКА ОБРАТНО!!!“

Когато погледнем отвъд границите, Тръмп казва, че ще наруши съгласията, които предотвратяват на Иран да строи ядрени оръжия, както и да оттегли Северно Американското споразумение за свободна търговия. Твърди, че ще отхвърли споразумението в Париж за глобалното затопляне, постигнато миналия декември, следователно изоставяйки Американското водачество в адресирането на най-дългосрочната заплаха за човечеството. Заплашвал е да изостави съюзниците в НАТО и да започне търговска война с Китай.

Знаем, че докато Републиканците контролират Конгреса, Г-н Тръмп ще има възможност да възстанови преимуществото на партията, като запълни места във Върховния съд с Републикански сенатори.

Републиканците скоро ще контролират всеки бранш на федералното правителство, заедно с мнозинството от губернатори и сгради на конгреса. Други Републикански лидери, включително и неговия постоянен помощник, Майк Пенс, се опитват да съчинят всякакви извинения за неговото екстремно държание.

Предизвиквайки всяка норма в Американската политика, Доналд Тръмп преобърна Републиканската и Демократична партия, които предприеха възстановяване на Клинтън в момент, когато нацията беше нетърпелива да избяга от съществуващото положение. Сексисзмът и расизмът изиграха своята роля в неговото издигане, както и жестокото и нехайно желание за промяна.

Тази промяна постави Съединените Американски Щати пред пропаст.

 
 
Коментарите са изключени за Бунтът на Тръмп