shareit

Ако България беше като: Германия

| от chr.bg |

Един от най-популярните лафове в страната ни е „Така ли правят в Европа“. Затова решихме да напишем серия от текстове, в които ще си представим, че България е някоя от страните в Европа.

Германия е богата държава и има основно две неща, за които й се възхищаваме: аутобана, разбира се, и това, че като си изхвърлиш фаса на земята, идва полицай и те глобява тутакси 200 евро.

Второто се интегрира съвършено лесно – правим глобите 50 евро, със спечелените пари инвестираме в още полицаи, правим глобите 100 евро, инвестираме в още повече полицаи, глобите 200 евро, още полицаи. Хората може да пронямат пари за цигари, които да хвърлят на земята, но нищо.

Първото вече е интегрирано. По магистралата не се кара с 300 не защото е забранено, а защото не може. Вие познавате ли човек с кола, която при висока скорост не става паянтова колкото къщата на първите две прасенца. Не, нали. А в случай, че познавате – ограничението спира ли го? Не, нали.

Също така, ако заплатата ти е 2000 евро, но глобата за правене на боклук, паркиране на забранено място и вдигане на шум са по 200 евро накрая 90% от българите ще осъмнат с по-малко пари, отколкото преди. Ние не разполагаме със статистика, ние сме статистиката!

Идваме на дисциплината. Колко българи са готови да заменят сегшното положение за дисциплина, която е нужда години наред, за да станем „като германците“? 5-6 човека максимум. И всичките са подозрително руси.

Продуктът на немската дисциплината е без всякакво съмнение страхотен и точно това, от което се нуждаем в момента. Но никой българин няма да се съгласи да набута една година пиене в един месец (октомври), а през останалото време да бъхта като машина. По-малките градове и селата ще са много по-добре с малко дисциплина.

Накрая – ще трябва да сменим Бойко с Меркел – човек с физика с човек завършил Физика. Ако ние като народ, като нация сме готови да направим тази крачка и да видим ползите й, ето тогава и семействата ни ще са щастливи, и заплатите ни ще са високи, и руският посланик сам ще си тръгне.

 
 
Коментарите са изключени за Ако България беше като: Германия