shareit

„Семейство Сопрано“ стана на 20 години

| от chronicle.bg |

Има някои явления в поп културата, за които не можем да прекалим със суперлативи и „Семейство Сопрано“ е едно от тях. Обхватът, влиянието и високия стандарт на този сериал са неоспорими. Затова и не можем да пропуснем неговата 20-годишнина, която беше вчера.

Семейство Сопрано“ прави всичко възможно. Всичко от „Mad Men“ до „The Wire“, от „Homeland“ до „Breaking Bad“ и проправя път за нови форми и нова златна ера в развлекателната индустрия.

„Семейство Сопрано“ е създаден от сценариста Дейвид Чейс, a в центъра на историята му е италианския гангстер Тони Сопрано (Джеймс Гандолфини), който живее в Ню Джърси. Тони Сопрано е дълбоко депресиран, склонен към насилие, но по някакъв странен начин, симпатичен за зрителя мъж. Неговата борба да балансира между семейния си живот и това, че е лидер на престъпна организация го води до терзания, с които е принуден да се справи чрез тайните си терапевтични сесии с д-р Дженифър Мелфи (Лорейн Брако), пред която признава, че „трябва да бъда тъжен клоун – да се смее отвън, но да плаче отвътре.“

Сериалът оставя в историята на телевизията колоритни образи – членовете на семейството на Тони, мафиотски ‚колеги‘ и съперници в много незабравими роли – най-вече съпругата му Кармела (Еди Фалко), неговият протеже – далечен братовчед, Кристофър (Майкъл Империоли), майка му Ливия (Нанси Марчанд), чичо Джуниър (Доминик Чианезе), както и цял отряд престъпници.

„Семейство Сопрано“ се възприема като един от най-големите телевизионни сериали на всички времена, въвеждайки цял нов раздел в телевизионния разказ. Сезоните печелят много награди, включително 21 „Еми“ и 5 награди „Златен глобус“.

През март 2018 г. New Line Cinema обявиха, че са закупили сценария за игрален филм, описващ събитията по време на бунтовете в Нюарк през 60-те година през историята на мафиотското семейство. „Многото светци на Нюарк“ е по сценарий на Дейвид Чейс и Лорънс Коннер и ще бъде режисиран от Алън Тейлър. Наскоро Чейс разкри, че млада версия на героя Тони Сопрано ще бъде част от предстоящия филм.

„Семейство Сопрано“ е излъчван в периода 1999-2007 г. и има 6 сезона с общо 86 епизода – всички са налични у нас в HBO GO.

А в галерията горе сме събрали няколко реплики от сериала! Припомнете си го с тях.

 
 
Коментарите са изключени за „Семейство Сопрано“ стана на 20 години