shareit

Различните лица на Мат Деймън

| от |

Когато попитате някого какво мисли за Мат Деймън, отговорите, които ще получите, са много и най-различни. Хората понякога го бъркат с Мат Дилън, заради името. Други пък го наричат Марк Уолбърг, заради външния му вид. Трети припознават в него само Джейсън Борн.

Едно е сигурно. Мат Деймън е един от най-многоликите актьори, продуценти и дори сценаристи в модерен Холивуд.

Роден в Бостън, щата Масачузетс, Деймън и по-големият му брат се местят в Кеймбридж, когато са деца и заживяват с майка си, след развода на родители им. Там актьорът се запознава с Бен Афлек и двамата стават добри приятели, каквито са и до днес.

Макар да започва да учи в Харвард, Мат Деймън има влечение към актьорската професия още от гимназията и непрекъснато пропуска лекции, за да ходи на курсове и кастинги. В крайна сметка, по-твърдо убеден в успеха, отколкото в образователната система, Деймън напуска университета и заедно с Бен Афлек се мести в Ел Ей, за да гони кариера. Така се появява първата му голяма роля, за която е уверен, че ще му донесе нужния старт в Холивуд, в Mystic Pizza. Филмът има по-скоро среден към никакъв успех и трябва да минат години преди кариерата на Деймън да тръгне нагоре.

Докато участва в няколко по-скоро неуспешни и с днешна дата, никому неизвестни филма, Мат и Афлек започват работа по сценарий за филм, който младият Деймън е започнал да пише още в Харвард. През 1997-а този сценарий се превръща във филма „Добрият Уил Хънтинг“, който печели на своите създатели 2 Оскара, включително за сценарий на Деймън и Афлек, и получава общо 9 номинации за наградите.

За сценария на „Добрият Уил Хънтинг“ продуцентът на филма Харви Уейнстейн казва, че още щом го прочел, разбрал, че е открил нещо специално. Диамант в купчина от бляскави камъни. Какъвто е и самият Деймън, макар на пръв поглед външния му вид да лъже.

Афлек и Деймън присъстват на наградите за първи път и в едно интервю актьорът си спомня, че са се държали почти безобразно и никой не ги е познавал и не е искал да общува с тях.

„Добрият Уил Хънтънг“ е game changer-а в кариерата и на двамата. Той носи първа номинация на Деймън като актьор, печели му статуетка и статут на едно от новите имена в киното, които трябва да следите.

Следват роли във филми на Стивън Спилбърг, Стивън Содърбърг, Ридли Скот, Мартин Скорсезе, братя Коен и дори Джордж Клуни и Робърт Де Ниро. И разбира се, безобразно доброто му изпълнение в „Добрият мистър Рипли“ по романа на Патриша Хайнсмит.

Мат Деймън е от тези актьори, които не се притесняват да участват в различни жанрови продукции. Той е многолик и различен във всяка една от тях. Достатъчно добър е, за да играе в драма и е смешен, за да прави комедия. Може и да не е достатъчно мускулест, за да бъде супергерой, но пък е толкова добър, че да придаде тежест на един иначе обикновен в основата си екшън, какъвто е поредицата за Джейсън Борн.

За последните 10 години Деймън основава продуцентската си компания, заедно с най-добрия си приятел Бен Афлек и двамата пускат филмови, телевизионни и дори документални проекти. Те са хората, които застават зад драмата Manchester by the Sea с Мишел Уилямс и Кейси Афлек – един от филмите, за които се говори, че почти сигурно ще влязат в предстоящия награден сезон. И пак те продуцират новия режисьорски проект на Афлек „Те живеят нощта“ по романа на Денис Лихейн.

Ако случайно досега сте живели със заблудата, че Мат Деймън е по-скоро посредствен или безинтересен актьор, ние сме тук, за да ви докажем обратното. Днес той черпи по повод 46-тия си рожден ден, а ние ви даваме част от най-добрите му роли. В галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени за Различните лица на Мат Деймън