shareit

„Лейди Бърд“, Тимъти Шаламе и наградите на нюйоркските критици

| от chronicle.bg, по БТА |

Дружеството на нюйоркските филмови критици избра „Лейди Бърд“ на Грета Гъруиг за най-добър филм и присъди приза за най-добра актриса на изпълнителката на главната роля Сирша Ронан, предаде Асошиейтед прес.

С поредните отличия шансовете на „Лейди Бърд“ за оскарова слава се увеличават. Филмът – първият игрален режисьорски проект на Грета Гъруиг, отбеляза още едно забележително постижение – 100 процента позитивни отзиви на сайта Rotten Tomatoes. По-рано през седмицата „Лейди Бърд“ спечели отличия на наградите „Готам“ – за Сирша Ронан, и на Националния съвет на кинокритиците – за Грета Гъруиг и Джеси Меткалф.
Дружеството на нюйоркските филмови критици избират 23-годишната Сирша Ронан за най-добра актриса за втори път. Първата й награда беше през 2015 г. за ролята й в „Бруклин“.

В категорията за най-добър актьор професионалната организация отличи 21-годишния Тимъти Шаламе за превъплъщението му в „Призови ме с твоето име“. Шаламе е най-младият носител на отличието на дружеството. За актьора това е третият приз за седмица, след като по-рано беше отличен на наградите „Готам“ и от Националния съвет на кинокритиците.

В режисьорската категория надделя Шон Паркър за „Проектът Флорида“. Отличието за най-добра актриса в поддържаща роля беше присъдено на Тифани Хадиш за „Момичета на път“ („Girls Trip“). В съответната категория при мъжете приза спечели Уилям Дефо за „Проектът Флорида“.

Рейчъл Морисън стана първата жена, отличена с наградата на дружеството за операторско майсторство за „Затънали в кал“ („Mudbound“). Ако успехите й продължат, Морисън има шансовете да стане първата жена оператор, номинирана за „Оскар“.

Сред останалите отличници на Дружеството на нюйоркските критици се наредиха Пол Томас Андерсън (най-добър сценарий за „Призрачна нишка“ („Phantom Thread“), „Бягай!“ на Джордан Пийл (най-добър първи филм), „Лица, места“ на Аниес Варда и ЖР (Жан Рене) (най-добър документален филм), „120 удара в минута“ на Робен Кампийо (най-добър чуждоезичен филм), „Тайната на Коко“ (най-добра анимация).
Дружеството на нюйоркските критици ще раздаде годишните си награди на 3 януари 2018 г. На церемонията професионалната организация ще отдаде почит към критика Ричард Шикъл, починал през февруари тази година. С награда за цялостни постижения ще бъде удостоена критичката Моли Хаскел.

 
 
Коментарите са изключени за „Лейди Бърд“, Тимъти Шаламе и наградите на нюйоркските критици