shareit

Когато гледаш Уди Алън, животът е прекрасен

| от |

Някои хора ще кажат, че Уди Алън е откачалка, други, че е гениален режисьор. Мнозинството ще се съгласи с първото твърдение и няма да е далеч от истината, но какво от това! Именно, защото е откачалка Уди Алън е гениален режисьор.

На прага да навърши 82 години Алън е един от най-продуктивните режисьори на нашето време. Той работи неуморно и рядко изневерява на стила си. Светът в неговите филми се къпе в пищност, блясък и ирония.

За разлика от повечето режисьори и подобно на майсторите на изобразително изкуство, Алън има периоди в своя творчески живот.

Влюбеният Уди, мъжът на средна възраст, депресиите, съмнения и злоупотребите, най-великите европейски места, Ню Йорк, Ню Йорк и пак Ню Йорк, романтиката в едно друго време и, разбира се, златната епоха на Холивуд. Последното е най-новият му период, в който той е задълбал и черпи вдъхновение.

Уди Алън прави романтика за цинични романтици. За онези, които казват, че леко не си падат по тези неща, но дълбоко в себе си лъжат. Може би самият Уди Алън е такъв.

За някои хора най-новата ера в киното на Алън е изключително захаросана и слаба. Защото я сравняват с част от старите му неща може би. Най-хубавото при Уди Алън обаче, е фактът, че всеки нов период е като разгръщане на нова страница. Нов разказ, който да прочетете без да се влияете от останалите. Без да търсите прилики и разлики.

От няколко години насам американецът е втренчен в 50-те и 60-те години на миналия век в Америка и Европа. Романтиката, костюмите, музиката, обстоятелствата, които са довели до днешното положение и как онова време се е променило, са основния лайт мотив в последните му киноафери.

Стартът беше даден с „В полунощ в Париж“, който филм прави лек и плавен преход от любимите места в Европа на режисьора към новата му мания – 60-те години и великите неща случили се тогава. Последваха „Магия в полунощ“ и Cafe Society. После Алън направи една дребна и доста различна афера с телевизията, макар повечето му фенове да вярват, че всъщност е направил шестчасов филм, маскиран като модерен сериал за Amazon. Сериалът е Crisis in Six Scenes. Отново с подкрепата на Amazon Уди Алън пуска последния си филм за 60-те – Wonder Wheel.

Без да изневерява на стила си, всичко в Wonder Wheel е окъпано в светлина и слънце, актьорският състав е чудесен (имаме Кейт Уинслет, Джъстин Тимбърлейк, Джим Белуши и Джуно Темпъл), а обстоятелствата са странни, объркани и дори малко невъзможни за живия живот.

Преди време един критик беше написал: „Ако утре Уди Алън ми каже, че в хола му всеки следобед вали дъжд, аз ще му повярвам без да се усъмня нито за момент.“ Подобно на това твърдение, каквито и невъзможно фантасмагорични неща да прави Алън във филмите си, ако го харесвате, значи му вярвате. Да, в неговите светове няма невъзможни неща.

Животът е по-хубав във филмите на Уди Алън, жените са по-красиви, косите са по-гъсти, роклите са по-пищни, сексът е по-романтичен, а мъжете винаги са по-влюбени. Както и трябва да бъде всъщност.

 
 
Коментарите са изключени за Когато гледаш Уди Алън, животът е прекрасен