Game of Thrones: Новият съюзник на Бран Старк

| от chronicle.bg |

Внимание! Спойлери!

HBO предупредиха, че в новия епизод от сезона ще се върне обичан герой. Той може и да знае най-голямата тайна за Джон Сноу – кои са родителите му. Ако предходният епизод обаче припомни най-доброто качество на сериала – да се лишава от харесвани герои от драматичен начин и да изненадва аудиторията, то в новия епизод всичко изглеждаше по-скоро статично.

Досега политиката и борбата за трона изглеждаха на предната линия на шоуто, но в шести сезон, при разминаването на книгите и епизодите, влизаме все повече в света на фантазното и магията.

Ако си спомняте, когато Джон Сноу беше „убит“ в пети сезон, това се случи, след като Оли го излъгa, че са открили чичо му Бенджен Старк. Е, сезон по-късно Бенджен наистина се завръща – за да спаси Бран и Мийра от белите бродници. Той не е напълно жив, нито напълно мъртъв – горските чеда са предотвратили превръщането му в бял бродник по същия начин, по който са създали белите бродници.

Бран най-накрая се събуди от видението си, в което се прескачаха историята и настроящето на Вестерос с всички тайни, включително какво се е случило с Лудия Крал – Ерис Таргариен.

Междувременно в Кралски чертог картината става все по-мрачна и по-мрачна. Когато официалната власт загуби доверието и уважението на обществото, се появяват религията и сектите. Така изведнъж Томен и Марджъри се оказват кралското семейство, което обединява кралската с религиозната власт. Върховния врабец спечели битката срещу короната, превземайки я с думи. Това доведе до изгонването на Джайм Ланистър, който трябва да се отправи към битка в Ривъррън, където да се сблъска с Бриен от Тарт – ако си спомняте, в предишни моменти двамата бяха много близки и рискуваха живота си един за друг.

Може би най-интересният момент от епизода е този, в който Сам открадва меча от валерианска стомана от дома на родителите си и бяга с Гили. Това е оръжието, което може да устои на белите бродници, затова можем да очакваме Сам да има важна роля при бъдещ сблъсък с тях – такъв е неизбежен.

Възможно е основна сила на хората в срещата с бродниците да бъдат знанията, натрупани от Бран чрез видения.

В шести епизод отново виждаме Денерис да покорява света с дракони и обещания за слава – линия, която отдавна се изтърка. Колкото и вдъхновяваща личност да е Майката на драконите, повтарящите се модели в действията й изглеждат като изчерпване на персонажа.

В Браавос Аря възвърна името си тайно – отказвайки да бъде Никой, отказвайки да отнема живот. Това обаче поставя нейния живот в опасност – ако едно лице не бъде сложено в залата в Дома на черното и бялото, друго заема мястото му.

Определено шести сезон се очертава като сезонът на Старките, които се обединяват на малки групи, водени от морални или семейни мотиви. Дали ще ги видим обединени до финала на сезона?

 
 
Коментарите са изключени за Game of Thrones: Новият съюзник на Бран Старк