shareit

Филм за София ще закрие фестивала за българско кино в Америка

| от chronicle.bg |

„София – 100 години столица на българското кино“ на режисьора Явор Веселинов ще закрие програмата на фестивала. Филмът е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето, чак до наши дни, когато столицата е и творчески град на киното (един от петте световени града, участници в инициативата на ЮНЕСКО).

Документалният филм за София представя едно 8-годишно момче, което попада в запуснат, но приказно-мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой във всеки един от тези филми – в апокалиптична София в „А бяхме млади” и „Дневникът на един луд”, през размирна София – в „Тютюн”, „Немирната птица любов”… стара София – в „Любимец 13”, „Анкета”, „Бялата стая” и – София такава, каквато я познаваме сега – в „Цветът на хамелеона”, „Източни пиеси”, „Тилт”.

С „Прокурорът, защитникът, съдията и неговия син” на Иглика Трифонова се откри 12-ото издание на Со Индипендънт Филм Фестивал в Ню Йорк – специални гости зад Океана, които представиха филма на зрителите са режисьорката на филма Иглика Трифонова и продуцента Росица Вълканова.

В първия ден на фестивала бе показан и „Докато Ая спеше”, вторият филм на режисьора Цветодар Марков („Лов на дребни хищници“) и на продуцента Христиан Ночев.

В рамките на седмица ще бъдат показани 11 филма, сред които и българското предложение за „Оскар” – филмът „Каръци” на режисьора Ивайло Христов, представен лично на зрителите от продуцента Асен Владимиров.

12-ото издание на фестивала в Ню Йорк, съпътстващо Седмицата на независимото кино, показва някои от най-успешните нови български филми : „С лице надолу” на Камен Калев, „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров, нашумелият „11А”, българо-македонската продукция „Лазар”, „На педя от земята” на Максим Генчев и документалният „Ритъмът на сърцето”, който ще бъде представен от Стела Арищиева.

В Ню Йорк в рамките на първото представяне на бългърски проекти в Америка са и режисьорите Драго Шолев и Милко Лазаров, и продуцента Веселка Кирякова, които търсят подкрепа за своите проекти в развитие „Рибена кост” и „Нанук” на най-голямата платформа за независимо кино „Индипендънт филммейкър проджект”. Третият проект, представен на форума е „Възвишение” на режисьора Виктор Божинов.

 
 
Коментарите са изключени за Филм за София ще закрие фестивала за българско кино в Америка