shareit

Довиждане, Бертолучи: филмите, които големият режисьор ни остави

| от chronicle.bg |

Най-големият италиански режисьор на своето поколение ни напусна тази сутрин в 7 часа италианско време. Сега е наш ред. Да помним, да гледаме, да съхраняваме, да се учим на кино, на обичане, на живот.

Бернардо Бертолучи е едно от най-хубавите неща, случили се на киното от края на миналия век. Един от най-големите режисьори на съвременното кино е повлиял поколения от кинотворци, с най-добрите си филми като „Конформистът“, „Последно танго в Париж“, „Мечтатели“ и много други.

Носител е на редица международни награди, сред които Почетна „Златна палма“ за цялостно творчество от кинофестивала в Кан, почетен „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция, „Почетен леопард“ от фестивала в Локарно. На два пъти е президент на журито на кинофестивала във Венеция (през 1983 и 2013 г.) и веднъж – през 1990 г. – на този в Кан.

Бертолучи режисира последния си филм, „Me and You“, докато е в инвалидна количка след няколко операции от херния.

Разказвали сме ви много пъти за негови филми, под една или друга форма. Защото някои от тях задължително присъстват в „най-доброто от“ европейското, еротичното, провокативното, красивото… най-великото кино.

Сега е наш ред. В галерията горе може да видите само малка част от филмите, с които ще запомним този гигант на киното.

 
 
Коментарите са изключени за Довиждане, Бертолучи: филмите, които големият режисьор ни остави