shareit

Забравените гърци от Десанта в Нормандия

| от |

Гърция прекарва една измъчена Втора световна война до 1944 г., която започва, когато Италия нахлува в страната през октомври 1940 г. Гръцката армия успява да спре италианците, но успехът им принуждава нацистка Германия да се намеси. Германските сили нахлуват в Югославия и Гърция през април 1941 г. и двете страни са завладени в рамките на месец. Гърция е окупирана и разделена между Германия, Италия и България, докато гръцкото правителство е принудено да отиде в заточение.

Въпреки това решителната военна опозиция срещу окупационните сили се развива под формата на гръцка съпротива, докато гръцките въоръжени сили (също в изгнание) се прегрупират в Близкия изток под британско командване. По време на войната са създадени три гръцки бригади и специални части, които се бият с отличие по време на северноафриканските и италианските кампании.

Още по-впечатляващо е оцеляването и приноса на Кралския елински флот. По време на германското нашествие през 1941 г. флотът губи над 20 кораба в рамките на няколко дни, но все пак значителен брой кораби са спасени. Това включва крайцер, шест разрушителя, пет подводници и няколко поддържащи съда. Впоследствие този флот е разширен с повече кораби, включително миночистачи, които са предоставени от Кралския флот. С течение на времето Кралският гръцки флот вече наброява 44 кораба и над 8500 души персонал, което го прави вторият по големина сред съюзниците в средиземноморския театър. Въпреки че Гърция е под жестока окупация, нейният флот представлява 80% от всички операции в Средиземно море, които не са на Кралските военноморски сили.

Гръцките военни кораби, които служат под кралския флот, са оперирани от компетентни моряци, военноморски офицери и търговски морски резерви. Те натрупват значителен опит и уважение от службата си не само в Средиземно море, но и в Арктика, Атлантическия и Индийския океан, като придружават съюзническите конвои. Следователно, когато се изготвят планове за Десанта в Нормандия, гърците са включени без колебание.

Кралският елински флот участва пряко в операция „Нептун“, което е кодовото име на най-голямата морска инвазия в историята на 6 юни 1944 г. – 6 939 кораба с 195 700 военноморски персонал заедно в съюзническата армада. Гръцкото военноморско присъствие се състои само от две корвети – Томбазис и Крезис – но те все пак трябва да изпълнят значителна мисия.

Двата кораба са корвети от клас „Цвете“ и представляват малки, леко въоръжени военни кораби, които се използват предимно за ескортиране на конвои. Те са прехвърлени в Eлинския флот от Кралския флот през 1943 г. и току-що са завършили ескортирането на атлантически конвои, когато са призовани да участват в „Нептун“.

Капитаните на корабите получават подробни инструкции през април 1944 г. и до голяма степен са базирани в Портсмут, докато датата на нашествието не е потвърдена. На 5 юни 1944 г. корветите получават таен сигнал, че операция Оувърлорд ще започне.

Гърците са натоварени да придружават други бойни и десантни кораби до Голд Бийч, където ще кацне британската 50-та пехотна дивизия. Това е опасна задача, защото германците са поставили огромни минни полета по Ламанша и миночистачите първо трябва да проправят безопасни канали за инвазивния флот.

Томбазис и Крезис тръгват от остров Уайт с други кораби в ранните часове на 6 юни и отплават под радиомълчание. Водите на Ламанша са бурни, но гръцките кораби са едни от първите, които следват миночистачите през обезопасения канал.

В 05:30 ч. конвоят излиза от минното поле и започва да бомбардира френското крайбрежие и първите вълни за кацане в Голд Бийч започват в 07:25 ч. сутринта. През целия 6 юни 1944 г. гръцките кораби осигуряват прикриващ огън за десантните сили и привечер са нападнати от Луфтвафе. Зенитните оръдия на корабите изстрелват атаката без жертви и продължават да придружават десантни и търговски кораби напред-назад през Ламанша в продължение на седмици.

Например, Крезис ескортира три конвоя до Нормандия от Портсмут и Фалмут, докато Томбазис ескортира кораби от Портсмут до Нормандия и между Корнуол и Саутхемптън. След кратък период на ремонтни дейности в средата на юни, корабите се връщат на работа като Крезис придружава девет американски конвоя, а Томбазис прави противоподводни патрули край Чербур.

Приносът на Кралския гръцки флот за Десанта в Нормандия и последвалата кампания продължава до август 1944 г. Въпреки че той все пак е малък, готовността им да бъдат в челните редици на инвазията говори много за решимостта да освободят не само Гърция, но и останалите от окупирана Европа. Забележително е, че сред огромния флот на 6 юни са и два плавателни съда, които идват от люлката на демокрацията, за да освободят демократична Европа от тиранията на нацизма.

 
 
Коментарите са изключени за Забравените гърци от Десанта в Нормандия

Повече информация Виж всички