shareit

Войник на три армии

| от |

Много неща се случват в дена на Десанта в Нормандия – най-голямата инвазия с подводници в историята, Джеймс Дуън (Скоти от „Star Trek“) е застрелян 6 пъти, Лудия Джак Чърчил влиза в боя с лък и меч. И още нещо: американците залавят човек, за който смятат, че е японски войник в немска униформа. Излиза обаче, че момчето не е нито японец, нито германец, а кореец, който по много странно стечение на обстоятелствата се бие за Япония, за Съветския съюз и за Германия във Втората световна война. Ето историята на Янг Кионгджонг.

Yang Kyoungjong

Янг Кионгджонг

Малко се знае за живота на Янг преди ВСВ освен, че е кореец, който живее в Манчурия – тогава под властта на Япония. Така през 1938 момчето е мобилизирано против волята си да се бие в Квантунската армия. Тогава той е едва 18-годишен.

След кратко, базисно военно обучение, е изпратен да се бие по границата на Манчурия. Битките там са предимно между Квантунската армия срещу монголците и Съюза около река Калка, която според Япония е в границите на Манчурия, а според Монголия не е.

По време на едно особено яростно сражение Янг е заловен от войската на СССР и изпратен в лагер. Ако Съветският съюз не беше дал толкова много жертви в битките с нацистите на Източния фронт в по-късния етап от войната, Янг може би щеше да остане в лагера до края на ВСВ.

Но през 1942 ръководителите на съветската армия взимат решение да изпратят на фронта и военните си затворници. Така Кионгджонг, отново против волята си, се отправя на война – този път под флага на СССР.

Службата на Янг този път трае около година, през която той взима участие в множество сражения по Източния фронт, най-известното от които е Третата битка при Харков. Именно там кореецът отново е заловен и става военнопленник – този път на Германия.

Немците явно не са особено заинтересовани как и защо мъж от Корея се бие в Украйна за руснаците и просто го пращат затворник заедно с още стотици войници. И тук отново историята му би приключила, ако нацистите не „позволяваха“ на затворниците, които не екзекутират, да станат „доброволци“ във Вермахта.

Янг е пратен да се бие в немския Ostbataillone (от немски, букв. – Източен батальон) в 709 дивизия на Вермахта. Този тип батальони са малки по брой хора и са съставени изключително от „доброволци“ от множеството европейски региони, които нацистите контролират. Обикновено са изпращани като помощ на по-големите и опитни немски войски.

Третият райх изпраща Янг да помага на полуостров Котантен във Франция, който е част от Нормандия, малко преди десанта. Когато той настъпва и войските на съюзниците успешно щурмуват бреговете, кореецът е един от малцината войници, заловени от силите на САЩ.

Първоначално лейтенант Робърт Брюър съобщава, че са заловили „четирима азиатци в немски униформи“. Това технически е вярно, но военните смятат, че и четиримата (сред които, разбира се, е и Янг) са японци. Всъщност обаче трима са от Туркестан, а Янг е кореец.

Понеже Кионгджонг не говори добре нито английски, нито немски, комуникацията с него е почти невъзможна и той отново е изпратен в лагер – този път във Великобритания, където за щастие остава до края на войната.

След края на ВСВ, Янг Кионгджонг решава да не се връща в дома си и вместо това емигрира в САЩ, където следите му се губят. Единственото нещо, което знаем за живота му след войната, е че се установява в градче в Илинойс, където и в крайна сметка умира през 1992. За жалост на любопитните, които искат да научат повече за цялото приключение на човек с подобна история и как въобще се е справил с всичко, той никога не говори публично за преживяванията си по време на войната. Според материал за него, публикуван в Weekly Korea през 2002, той не споделя нищо дори с трите си деца.

 
 
Коментарите са изключени за Войник на три армии

Повече информация Виж всички