Война на изтощение – новата стратегия на Русия срещу Украйна

| от |

След като светът влезе в поредна година с война в Европа, анализатори и експерти вече са готови с основните погледи върху стратегията на Русия и Украйна. Владимир Путин се надява, че ще успее да унищожи Украйна в мъртвешката хватка на войната, залагайки на факта, че може спокойно да издържи на западните помощи, които Киев получава. Това се случва на фона на бавен и почти спрял прогрес от страна на руската армия.

Путин успя да си гарантира още 6 години на власт, в които ще се стреми да продължи своя терор над Украйна, а най-важното е, че стреми да постигне военните си цели. В края на миналата година стана ясно, че Путин е говорил и мислил за прекратяване на войната или спиране на сраженията, но към днешна дата е предпочел да забрави за последните си планове и се е отказал от идеята за сключването на някакво крехко примирие.

Русия винаги ще има възможността да прави нова и нова мобилизация, за да вкара нови свежи сили на фронта с Украйна. От другата страна се задават нови проблеми, ориентирани изцяло от политическата битка между републиканци и демократи. Липсата на муниции, които бяха по-често изпращани от САЩ, показват сериозни проблеми, но това не ги отказва от идеята, че могат и искат да продължат битката. След президентската победа в Русия, Путин официално засилва натиска и продължава да използва дронове, за да удря цивилни точки. Неговото оправдание е, че отказва да позволи на Украйна да се запази с нова доза муниции и неговият натиск ще ги накара да премислят по-сериозно своите основни цели.

Нападението на концертна зала на 22 март, тази година, е още един сериозен фактор, че Москва търси начини, за да привлече и повече войници доброволно на фронта. Въпреки поетата отговорност от страна на Ислямска държава, с която Руската федерация е воювала доста дълго време. Украйна получи своето черно петно и руските пропагандисти бързо заложиха на следващата важна стъпка – обвиняването на Украйна. Освен това е ясно, че няколко пъти Русия е била предупреждавана за такъв атентат, но е решила да отхвърли подадените сигнали като спекулация.

Мотивацията на руснаците и възможността им да отмъщават е още един проблем – недостигът на работна ръка. В началото на годината стана ясно, че 1/3 от бюджета на Руската федерация ще отиде за армията, но усвояването му може да се превърне в пречка.

Руските генерали имат нова цел – формирането на две нови комбинирани армии от 14 дивизии и 16 бригади до края на годината. В момента се привличат хора с помощта на щедро заплащане и обещания за по-добър живот след войната. Записаните наброяват около 250 хиляди души от началото на 2024 г.

Противно на очакванията и обещанията от страна на руската армия за бърза победа, започваме да се изненадваме и от още един въпрос: ако войната върви толкова добре, защо са необходими нови наемници?

Плановете за връщането на Харков и опитите за превземането на южните пристанища на Одеса, остават много далече от основната идея. Планът за създаването на буферна зона и намаляването на атаките на украински дронове е все още мит и не среща особени успехи.

Харкoв е крепост, която трудно би могла да позволи лесното връщане, проблемът се крие в неговата огромна площ. Единственото решение за евентуален успех, поне по думите на Руслан Пукхов – директор на Център по Анализ, Стратегии и Технологии – е възможно с точни и прецизни оръжия, по-добра комуникация и още повече хора.

Украйна също има своите проблеми и те далеч не са малко. Зеленски вече гласува промяна на наборната възраст от 27 на 25 години. Неговата армия има нужда от свежа кръв и хора, които да воюват.

Миналата година не е била особено очарователна за украинците, които се провалиха в своята контра-атака. Липсата на муниции, както и проблемите с републиканците, които отказват зелена светлина за нова помощ от 60 милиарда долара в доставка на оръжие, продължава да тегне над тях.

Авдивка се оказа стратегическа ценна още през февруари и руснаците успяха да я вземат. От нея са постигнати доста сериозни локални успехи, но това по никакъв начин не означава, че нещата се развиват цветно и за тях. До този момент виждаме, че ситуацията продължава да излиза извън контрол и жертвите се трупат. Зеленски заяви, че ако не получат помощи, бавно и сигурно ще трябва да върнат по стъпките си назад.

Макрон няколко пъти говори за идеята, че може да изпрати войници в Украйна, за да спре шансовете за руска победа, но е посрещнат с много внимателни отговори от партньорите на НАТО и Европа.

Американският секретар по отбраната – Лойд Остин, отдавна повтаря, че Украйна стои на линията на оцеляването и обещава военни помощи. Истината е, че времето започва да се губи и с това се наблюдава и връщане в начален стадий. Мнението на експертите е, че страната може да оцелее максимално до есента, което ще доведе до нови проблеми, хуманитарна криза и още много жертви.

Другият голям кошмар е, че Доналд Тръмп отново е готов да се кандидатира за президент, като всичко това може да постави още един огромен проблем в доставката на оръжие. Тръмп многократно твърди, че ще спре всички възможни доставки и ще откаже дори да бъде партньор. След последната му тежка и особено жестока избирателна кампания, в която и до днес се твърди, че Русия има много сериозен пръст, а сега вече и интерес, преструктурирането на световната политика може да се случи много бързо.

Дмитри Песков няколко пъти посочва, че Русия е във война в Украйна, защото западът не спира да се намесва там, което автоматично ги превръща в партньор. Логично е, че политиката към Русия няма да се промени, докато Тръмп не стане президент, а ако това се случи, резултатите ще бъдат много по-различни.

Русия продължава да засилва военната си индустрия, но в момента използва съветско оръжие, което по изчисления на експерти, може да бъде изчерпано до 2025-2026 г. Лошата новина е, че точно тази страна няма да се откаже от военни действия по никакъв начин и ще се стреми да вземе повече земя и по-важни стратегически точки.

Логично е, че САЩ е поставена пред президентски избори и едва след крайния резултат ще има някакъв отговор, но тук идват нови проблеми, докато решеният се обмислят и изборите минават, загиват още и още хора. Точно това е най-големият проблем в цялата ситуация. Украйна не е Русия и няма неограничено количество войници, без значение каква ще е възрастта за мобилизиране.

 
 
Коментарите са изключени за Война на изтощение – новата стратегия на Русия срещу Украйна

Повече информация Виж всички