shareit

Тайните военни планове на Швейцария по време на Студената война

Швейцария отдавна се счита за една от най-неутралните страни в света, като винаги се е опитвала да избегне войната. Тази съпротива срещу конфликти обаче не означава, че нейното правителство и армия никога не са били подготвени за потенциално катастрофални ситуации. Всъщност те дори стигат дотам да направят така, че пътищата на страната да се взривят, ако е необходимо.

Ето и няколко от другите мерки, които страната предприема, за да се защити.

Засилване на изграждането на бомбоубежища по време на Студената война

Швейцария граничи с Германия, Италия, Франция, Австрия и Лихтенщайн. По време на Студената война тя се тревожи, че нейните граждани ще бъдат в сериозна опасност, ако някога бъдат пуснати ядрени бомби. В резултат на това правителството и военните разработват план, за да гарантират, че всички ще бъдат в безопасност, ако подобно събитие се случи.

През 1978 г. е приет закон, който изисква новите сгради да имат бомбоубежище – и в резултат Швейцария сега разполага с много; достатъчно, че ако има някога ядрена катастрофа, да има достатъчно място за подслон за нейните 8,77 милиона граждани, с място и за още хора.

Швейцарските пътища са проектирани да се взривят

Швейцария успя да остане неутрална от подписването на Парижкия договор през 1815 г., но в него има вградени някои предимства, които работят в полза на страната: например, швейцарските Алпи, където се планира партизанска война в зона, естествено предназначена да направи инвазията трудна и коварна за всяка противникова сила. Освен това държавата има задължителна военна повинност, която изисква всички годни граждани от мъжки пол да постъпят на служба след навършване на пълнолетие.

Страната прави и още една стъпка, за да стане почти непревземаема. Както пише авторът Джеф Мано: „За да прекъсне полезността на мостове, тунели, магистрали, железопътни линии, Швейцария създава 3000 точки за разрушаване по тях. И това е официално обявеното число. Беше ми казано, че за да изчисли приблизително истинската цифра, читателят трябва да умножи по 2.“

Тази практика започва през 1800 г. и се засилва по време на Втората световна война. Идеята е, че ако Швейцария бъде нападната, гражданите на страната биха могли лесно да се скрият в подземни бункери, а способността да се разрушават мостове и тунели би затруднила напредването на вражески противник.

Baracke für Offiziere - CH-BAR - 3237045

Нещата в Швейцария са много по-различни, отколкото изглеждат

В допълнение към динамита, който стои под мостовете и тунелите, Швейцария има още няколко трика. След като инфраструктурата се разруши, вражеските сили може да се опитат да я възстановят. Швейцарците се подготвиха за това, като скрива артилерия под земята, в опит да осуети такива опити.

През 1984 г. Джон Макфий пише книга за защитата на Швейцария, озаглавена „La Place de la Concorde Suisse“. Награденията с Пулицър автор посочва, че инженерите, които работят по тези проекти, по подразбиране също са членове на швейцарската армия и като такива, когато правят плановете, те ги правеха с двойни роли.

В отбранителните работи участват и войници

По цялата швейцарска провинция може да се видят изключително красиви къщи. През 70-те и 80-те години на миналия век много от тях умишлено са необитавани, за да позволят на военните да ги заредят с оръжия и боеприпаси. Ако войските някога се озоват без провизии, все някой от тези домове винаги ще се окаже наблизо…

Войниците също ще бъдат разположени в бункери по цялата територия. Докато някои от тези бункери са вградени във фалшиви къщи, други са в пещери. Както обяснява репортерът Анека Боркен: „Въпреки че фасадата на бункерите трябваше да заблуждава само на минимално разстояние от 20 метра… строителите рисуваха реалистични капаци на прозорците, създават перфектни имитации на дървесина и дори вземат под внимание позицията на слънцето, за да изглежда работата им перфектна.“

Нещата се променят през годините

След края на Студената война преди малко повече от 30 години Швейцария вече не вижда необходимост от тези видове защита. Много от подземните убежища остават, но с течение на времето разрушителните устройства, поставени под мостове и тунели, постепенно са премахнати.

Швейцария също намира приложение за многото фалшиви къщи, които бяха построени из цялата страна, като ги преустройва в жилища, които гражданите могат действително да обитават, което позволява те да бъдат продадени на тези, които търсят нови жилища.

 
 
Коментарите са изключени за Тайните военни планове на Швейцария по време на Студената война

Повече информация Виж всички