Северна Корея изпрати още 600 балона с боклук в Южна Корея

Северна Корея пусна втора вълна от балони, пълни с боклук, към Южна Корея след подобна кампания само няколко дни по-рано. Атаката може да изглежда като хлапашки опит Северът просто да раздразни съседката си – и това несъмнено е една от целите – но балоните имат и дълбок исторически контекст в Корея.

През изминалия уикенд в различни части на Южна Корея бяха открити около 600 балона, излети от Северна Корея. В балоните не са открити никакви опасни вещества – само цигарени угарки, парчета плат и хартия, пластмаси и други отпадъци от ежедневието.

Новината идва по-малко от седмица, след като във вторник вечерта от Северна в Южна бяха изпратени 260 балона, пълни с тор и други боклуци.

СК потвърди, че стои зад изстрелването на балоните, което според нея е в отговор на дългогодишната кампания на ЮК, която също пуска балони през границата, но с антипхенянска пропаганда.

„Купища отпадъци и мръсотия скоро ще бъдат разпръснати над граничните райони и вътрешността на Южна Корея. Тя ще се убеди пряко колко усилия са необходими за отстраняването им“, заяви Ким Канг Ил, заместник-министър на отбраната на СК, в изявление в събота.

СК заяви, че вече ще спре с балоните, но заплаши да възобнови операцията, ако ЮК пак започне да изпраща от свойте.

Пропагандните кампании с балони се използват в Корея още от времето на Корейската война от 1950 до 1953 г. – граждански конфликт, превърнал се в прокси война, който разделя страната на две. В продължение на десетилетия южнокорейците изпращат отсреща материали за външния свят и за реалностите на авторитарния режим, както и Библии, доларови банкноти и USB устройства с южнокорейски телевизионни предавания. В същото време Северът отговаря с антиюжнокорейски материали, като например карикатури на лидерите им, които се уговарят с американците.

През 2020 г. южнокорейското правителство забрани на хората да изпращат пропагандни листовки срещу Пхенян като част от по-широк стремеж към разбирателство след десетилетия на враждебност. През последните години обаче някои от висшите съдилища в Сеул се противопоставиха на закона с аргумента, че той нарушава свободата на словото.

През последните няколко години междукорейските отношения вероятно са на най-ниското си ниво от Корейската война насам – и последната вълна от балони от Севера не помага нещата да се оправят. В отговор на последната атака южният Съвет за национална сигурност напълно преустанови действието на междукорейския пакт за намаляване на броя на балоните от 2018 г., „докато не бъде възстановено взаимното доверие между двете Кореи“.

 
 
Коментарите са изключени за Северна Корея изпрати още 600 балона с боклук в Южна Корея