Русия иска да закупи бойни делфини – следващата стъпка ще са бойни гларуси

| от |

В началото на този месец ще открием едно много интересно твърдение, пристигащо директно от Руската федерация – армията желае да закупи 5 бойни делфина. Очите не ви заблуждават, това е абсолютната истина – руската армия иска да използва 2 женски и три мъжки екземпляра. Защо точно делфини? Бозайниците разполагат с перфектни зъби. Логично е, че няма да има някакви допълнителни подробности около приложението на делфините. За щастие интернет побърза да намери отговора и да избълва серия от най-различни хипотези, без да спестява нищо на руските говорители.

Някои версии включваха ваденето на потопени торпедо бомби, нападение на вражески водолази и дори поставянето на бомби.

Мнозина се присмиват на изказването, но нека не бързаме със заключенията. Не трябва да забравяме, че някогашния славен СССР имаше амбиция да създаде хипервойници, използвайки физиката на горили. За целта дори се правеха експедиции за доставка на въпросните примати, но реално експериментът никога не успя да получи зелена светлина. Къде се позиционират делфините?

По време на Студената война се говори за подобни морски бойци, които помагат за засичането на подводници, мини и са способни да предпазват корабите на пристанището. Това са думите на полковник в пенсия Виктор Баранетс. Имало и други страни, които използват делфините за най-различни морски операции през последните 50 години.

Преди да продължим с абсурда, нека поне подчертаем една много важна точка – идеята за армия от бойни делфини е западна, а не източна.

Американската флота мисли за делфините като потенциална бойна единица. Има само един проблем – вдъхновението е насочено в една друга посока. Флотата иска да създаде по-добри ракети и за целта търси вдъхновението на морските обитатели. Делфинът има съвършена структура и развива много сериозна скорост, следователно може да се имитира при създаването на друго по-специфично оръжие. При изследването на тялото на женски делфин, който флотата кръщава Ноти, учените добавят и още един интересен факт – бозайникът е лесен за трениране и може да прави най-различни други операции.

Спокойно, създаването на военни абсурди през Студената война е толкова популярна практичка, че можем да напишем книга с най-различни и безумни решения. Някога Хрушчов споделя, че смята да колонизира Луната, а американците не искали техните деца да си лягат вечер и да гледат комунистическа луна, следователно побързали да разработят програма за създаването на модерна бойна база на единствения естествен спътник.

Другите операции се превърнали в специална бойна програма и били доставени около 85 делфина, които влизат на служба от 1995 г. насам и според данни на самите американци, повече от 150 са тренирани, заедно с други морски обитатели. Оказва се, че косатките са използвани за събиране на обекти от морската повърхност, белите китове и белугите изпълнявали същите упражнения, но на по-добра дълбочина.

Делфинът е избран като най-безопасният обитател, следователно влиза в бойната програма на флотата. Тренировката е обвързана с изпълняването на две много специални операции – да се откриват подводни мини и да сигнализират при откриването на вражески плувци. В нито един от случаите не се изисква атака. Делфинът е нещо като по-точна радарна система, а за да има връзка с базата, получава специален буй, който трябва да пусне на повърхността. Новото попълнение може да прекарва повече от 10 минути във водата, а това е един цял живот за флотата. Не са малко и експертите, които потвърждават, че наистина няма технология, която да работи адекватно като делфинът и да бъде толкова безпогрешна.

Тук идва и следващият важен момент, вярната служба на делфините не означава, че някога изобщо са били използвани. Най-близкото им разпределение е по време на Виетнамската война, когато трябва да защитават корабите и подводниците в американската база Кам Рах Бей. Вторият път е по време на Иран-Иракската война, когато са използвани за покриването на бойни лодки и плаващи хеликоптери в Персийския залив. По време на някоя друга по-специална конвенция, верните стражи на водата ще бъдат пускани като предпазна мярка. Днес се твърди, че тяхната служба не е толкова необходима, но никога не се знае кой ще поиска да я закупи. През 80-те години на миналия век ще има и нова служба, опазването на ядрените подводници във Вашингтон. Смята се, че делфините ще помогнат за засичането на саботьори. Само 9 години по-късно ще дойдат и активистите. Те са недоволни от факта, че един делфин е бил убит по време на тренировки, а флотата е била особено жестока към точно тази бойна единица. Взима се решение, че с това ще се приключи цялата дейност и животните ще се върнат обратно в природата.

Това е добро решение, особено след като познаваме тези морски обитатели като щастливи, емоционални и социални. Приликите им с хората са особено близки и няма защо да се изненадваме от решението. Американската флота продължава да твърди, че никога не е използвала делфин за атака или убиване на вражески персонал. От друга страна не трябва да забравяме, че Ричърд Троут е на друго мнение и в негово интервю се подчертава, че делфините е трябвало да убиват вражески водолази.

Къде стои Русия в този филм? Тяхната тренировка на делфини започва някъде около 1965 г. Шпионите докладват, че делфините спокойно могат да заемат една от най-важните длъжности във флота. Как могат да се използват като оръжие? Високата скорост и силата на делфина във вода ще им позволи да се блъскат във водолазите и да причиняват по-сериозни травми. Такава е практиката им срещу акули, тъй като нямат захапка, с която да се защитават.

Факт е, че това е защитна мярка, но се случва толкова рядко, че ще отнеме много време на руските водолази да успеят да научат делфините на такива защитни маневри. Нека се върнем в началото на този материал, Русия иска да ги закупи, а не да ги обучава. Опитът на някои дресьори показва, че при команда за атака, делфините предпочитали да избягат или отивали да гушнат противника. По отношение на агресия, шансовете да бъдете нападнати от делфин ще се измерват в нула или отрицателно число.

Един трениран делфин най-вероятно ще струва милиони долари при днешната оценка, но това е много по-висока цена от тази, която Русия предлага – едва 25 хиляди долара. Има и още една причина за прекратяването на програмата – инвестицията е твърде голяма.

Тук идва и важният въпрос, за какво могат да бъдат необходими пацифисти на Русия? Нека разгледаме отново възможностите:

1. Това са бозайници, които могат да вършат работата на радар.

2. Използвали са се за защита на ядрени подводници.

Какви заплахи получи света от Русия през последните няколко седмици? Точно така, говорим за ядрено оръжие. Никой не знае колко точно е броят на ядрените подводници на Русия, но ако се замислим за хода на войната, то не е трудно да стигнем и до заключението – Путин иска да подсигури своите подводници. Хипотезата може да се допълни с факта, че след като едно от най-модерните оръжия, демонстрирано в Украйна, започна да се огъва от западен еквивалент, може би само делфините ще помогнат за спасяването на флота. Все пак да не забравяме, че нито една флота не е тренирала гларуси за прихващане на вражески ракети. Корабът „Москва“ го потвърждава.

 
 
Коментарите са изключени за Русия иска да закупи бойни делфини – следващата стъпка ще са бойни гларуси