shareit

Открихме ли нов римски император

| от |

Преди 3 века в Трансилвания е открито съкровище от римски монети, но в крайна сметка те са определени за фалшификати – по това време фалшификатите са често срещани. Те носят лика на неясна фигура на име Спонсиан.

Сега обаче нови изследвания показват, че монетите може да са автентични.

И нещо повече, това също ще докаже, че въпросният „император“ Спонсиан наистина е съществувал.

Paul Pearson/Twitter

Пол Пиърсън и неговият екип с една от въпросните монети.

Според проучване, публикувано в списание PLOS ONE, монетите изглежда са автентични, а изследователите предполагат, че Спонсиан е управлявал изолирания преден пост Римска Дакия, когато е бил откъснат от империята.

„Ние сме много уверени, че те са автентични“, казва Пол Пиърсън, професор по науки за земята в Университетския колеж в Лондон и водещ автор на изследването. „Нашите доказателства сочат, че Спонсиан е управлявал Римска Дакия – изолиран аванпост за добив на злато – във време, когато империята е била обхваната от граждански войни и граничните райони са били превзети от грабителски нашественици.“

Първоначално се е смятало, че монетите са автентични, когато са били открити през 1713 г. Но по-късно изследване предполага, че са фалшификати. Пиърсън научава за находката, докато прави проучване за книга си за Римската империя, и решава да ги погледне сам.

Така той и екипът му изследват монетите и откриват множество фактори, които предполагат, че те са истински.

Като за начало те са направени от истинско злато и струват 20 000 долара в днешни пари. „Ако те са фалшификат, това би било голям разход за фалшификатора“, отбелязва Пиърсън.

Нещо повече, монетите носят отличителни белези, които предполагат, че са били в обращение. Пиърсън и неговият екип са ги изследвали с модерна технология за изображения, която разкрива „дълбоки модели на микронабраздявания“. Тези модели „обикновено се наблюдават при монети, които са били в обращение за продължителен период от време“.

„Имайки предвид всичко, вярвам, че установихме с много висока степен на увереност, че те са истински“, казва Пиърсън.

Но ако са истински, тогава кой е Спонсиан?

Той изглежда носи корона като римски император – и все пак в историческите записи няма нищо за владетел с неговото име.

„Той е фигура, смятана за фалшива и отписана от експертите“, обяснява Пиърсън. „Но ние смятаме, че е бил истински и че е имал роля в историята.“

Тази роля е свързана с римска Дакия, изолиран пост в днешна Трансилвания. Откъсната от главната империя по време на гражданските войни през 260 г. от н. е., територията може да е била управлявана от Спонсиан, военен лидер, който се самоопределя като император по време на този хаотичен период в римската история.

„Нашето тълкуване е, че той е отговарял за поддържането и контрола над военните и цивилното население, тъй като те са били обкръжени и напълно откъснати от империята“, казва Пиърсън. „Така за да създадат функционираща икономика в провинцията, те решават да секат свои собствени монети. А може да не са знаели кой е истинският император, защото е имало гражданска война.“

Пиърсън предполага, че Спонсиан е приел титлата „император“ или „върховен военен командир“, която обикновено е запазена за римския император.

„Има и други подобни прецеденти на регионални императори“, отбеляза Пиърсън. „Ако допуснем, че римските императори могат да се самоопределят, то той е бил римски император.“

Но докато някои възхваляват изследванията на Пиърсън, други историци изразяват съмнения, че монетите са автентични.

Мери Биърд, професор по класика в университета в Кеймбридж и автор на „SPQR: История на древния Рим“, пише, че според нея съставът на монетите пък предполага, че са фалшификати.

„Все още има много мощни доказателства, че те са фалшификати“, казва тя.

А Ричард Абди, куратор на монети от римската и желязната епоха в Британския музей, е още по-скептичен към теорията на Пиърсън. „Измислиха пълна фантазия“, казва той. „Цялото им доказателство е въртене в кръг: те казват, че заради монетите е очевидно, че има нов император и следователно новият император трябва да е направил монетите. Но Пиърсън и неговият екип заявяват, че – независимо дали съкровището е фалшиво или не – то все още представляват важно историческо откритие.

„Ако се окажат монетите фалшиви, те биха представили особено интересен казус сред антикварните фалшификации“, отбелязват изследователите в своето проучване. „Ако пък са автентични, те биха представлявали ярък исторически интерес.“

 
 
Коментарите са изключени за Открихме ли нов римски император

Повече информация Виж всички