shareit

Операция „Монопол“: Когато САЩ се опитаха да изкопаят тунел под посолството на СССР

На САЩ и СССР не им са чужди шпионските методи и двете държави се надпреварват помежду си в това отношение от началото на Студената война. Операция „Монопол“, в която САЩ се опитват буквално да подкопаят съветското посолство, е един от най-дръзките опити от американска страна.

От 20-те години на миналия век съветите имат шпиони, интегрирани на много места в американската армия и политика. Втората световна война е особено натоварено време за съветските разузнавателни агенции, тъй като те, под директни заповеди от Москва, трябва да съберат възможно най-много информация за военните планове на САЩ и Великобритания, както и за напредъка в технологиите на тези страни. Всъщност съветските шпиони са вградени толкова дълбоко, че са наясно с най-секретните планове на САЩ, като проекта „Манхатън“, което довежда до разработване на тяхно собствено ядрено оръжие.

Тази тенденция продължава и след Втората световна война, но сега вече двете суперсили вече са способни да се унищожат взаимно, което ги принуждава да използват по-изобретателни начини да надделеят една над друга. Една от най-критичните точки на внимание са посолствата им: те са мястото, където враговете водят важни и строго секретни разговори на собствената си земя. Естествено, подслушването на посолства става приоритет.

Една от най-ранните известни устройства за подслушване е „The Thing“ от 1945 г. То е сложено в дървена плоча макет на печата на САЩ (както се вижда на двете снимки), която е подарък за американския посланик по това време от Съветския съюз, като жест на приятелството между народите, установено през Втората световна война. Посланикът го закача на стената в кабинета си, без въобще да си дава сметка, че подаръкът ще го подслушва. Устройството се захранва дистанционно с електромагнитна енергия от външен източник и е открито случайно 6 години по-късно през 1951 г. от радист в британското посолство.

През 1964 г. САЩ откриват 40 подслушвателни устройства в посолството си, а през 1984 г. осъзнават, че пишещите им машини тайно предават написаното от тях на съветите.

MfS wanzen

Подслушвателни устройства на службите за сигурност на Източна Германия

Операция „Монопол“

През 70-те Съюза планира да построят ново посолство във Вашингтон, върху парцел, избран от Държавния департамент. За голям ужас на американските разузнавателни служби като ФБР, ЦРУ и НСА, този парцел е на втората по височина точка във Вашингтон, което дава на съветското посолство отлично място за шпионаж на Белия дом.

Знаейки това, американските тайни служби планират да окабелят новото посолство с подслушвателни устройства от горе до долу.

Преди да пристигнат съветските архитекти, ФБР нарежда дърветата около строителната площадка да се отсекат и да се премахнат всякакви доказателства за тяхното съществуване като дървени стърготини и пънове. Това трябва да осигури безпрепятствен изглед към новата сграда. След това ФБР купува тайно къща с три спални, разположена буквално от другата страна на пътя, за да могат да наблюдават руснаците денонощно.

Основното събитие обаче е операция „Монопол“, план за изкопаване на тунел точно под съветското посолство.

ФБР избира изпълнител и работата започна, докато посолството е в процес на изграждане. ФБР трябва да прояви изключителна предпазливост, за да запази тунела в тайна, като внимателно премахва изкопаната земя и добавя високотехнологично оборудване за мониторинг, докато строителството напредва.

Къде започва тунелът? Това все още е предмет на дебати, като много хора предполагат, че също е от другата страна на пътя, докато други вярват, че започва в още по-близка къща на Фултън Стрийт. Местен ентусиаст наблюдава тази къща от години и никога не е виждал някой да идва или да си отива, дори по време на празници като Хелоуин.

Работниците, които участват в операция „Монопол“, трябва да се трудят неуморно, за да не пропускат постоянно наводнение на тунела. Освен това, въпреки че имат подробни планове на посолството, те не са сигурни къде е тунелът по отношение на сградата.

Съветите са известни с голям опит в контрашпионажа, който усъвършенстват през предходните десетилетия, и това прави невероятно трудно за американците успешно да шпионират посолството. Съветите използват дебели мраморни плочи по стените, за да предотвратят поставянето на подслушвателни устройства в замазката. Те също така проверят щателно всеки елемент от сградата преди да бъде поставен. На всичкото отгоре те пробиват 9-10 метра дълбоки дупки около площадката, за да проверят за тунели…

Russian Embassy US

Руското посолство във Вашингтон

Строителството на посолството продължава от 1977 до 1994 г. и по това време многократните и изключително скъпи опити на САЩ да изкопаят тунела и да наблюдават посолството се провалят. Благодарение на тази очевидна липса на успех, в началото на 90-те години те подозират, че в проекта може да е имало предател, и започват разследване.

През 2001 г. се открива, че в редиците наистина има предател – агент на ФБР на име Робърт Хансен (на основната снимка) – който изпращаше строго секретна информация на Съюза срещу заплащане.

Той разкрива двойни агенти на САЩ пред КГБ, някои от които в крайна сметка са екзекутирани, и също така разкрива плановете за многомилионния и десетилетия строящ се тунел под новото посолство.

Хансен разкрива съществуването на тунела през 1989 г., много преди 1994 г., когато посолството е напълно функциониращо, което означава, че съветите никога не са били изложени на сериозен риск тайната им информация да бъде записана (поне по този начин). Това също означава, че САЩ продължават с копането в продължение на години, без да знаят, че планът е разкрит, което прави цялото усилие пълна загуба на време и ресурси.

Когато тунелът „официално“ става известен на обществеността през 2001 г., руското правителство се престорва, че е шокирано от инцидента, за който всъщност знае вече повече от 10 години.

Операция „Монопол“ очевидно е пълен провал и показва степента на липса на доверие между САЩ и СССР по време на Студената война и как това недоверие продължава дълго след предполагаемия „край“ на Студената война в началото на 90-те години, с рухването на Берлинската стена. В резултат на това някъде във Вашингтон и днес се намира подземен тунел с неизвестно начало и край.

 
 
Коментарите са изключени за Операция „Монопол“: Когато САЩ се опитаха да изкопаят тунел под посолството на СССР

Повече информация Виж всички