shareit

Няколко съвета към Путин от предшествениците му

| от |

Владимир Путин е добре известен с интереса си към историята; тя е едно от малкото неща, които явно чете, и често допълва речите си с препратки към руски герои от миналото и техните триумфи и предизвикателства. Той също се е сравнявал по различни начини с фигури като цар Петър Велики, монархът от 18 век, който се бори срещу Швеция, тогава великата северна военна сила, и Пьотър Столипин, министър-председател от началото на 20 век, който комбинира ангажимент да реформира цялата страна с безмилостното потушаване на революцията от 1905 г.

Паралелно с това обаче Путин е и поразително слаб историк. Той пише дълги есета за отношенията на Русия с Украйна, които имат за цел да оправдаят войната – но са колкото стилистично дървени, толкова и исторически съмнителни, с подбрани доказателства, които удобно пасват на неговия аргумент и ги лишават от контекст и нюанси. Също така насърчава национални настроения на борба и победа чрез Втората световна война – или Великата отечествена война, както руснаците я наричат – като център на героична история за военна слава. Парадните униформи съчетават царската епоха и естетиката от ерата на Сталин, по училищните площадки има (дезактивирани) противотанкови оръдия от едно време, а телевизионни канали като Звезда на Министерството на отбраната излъчват почти непрекъсната диета от военни филми.

В този контекст е още по-поразително доколко Путин също е успял да разбере погрешно или да пренебрегне толкова много от уроците от военната история на Русия и особено тези, научени или разбрани от няколко от неговите предшественици, в стремежа си да изгради военна велика сила от 21 век.

Dmitri Donskoy

Княз Дмитрий Донской: Не вярвайте на собствените си митове (тоест пропаганда)

Със своите ферми за тролове в социалните медии, които изпомпват съмнително и разрушително съдържание, и затягащата се хватка върху журналистиката у дома в Русия, Путин видимо е възприел оръжието на дезинформацията в ерата на интернет. Има също така съгласувани усилия за създаване на настроения, които оправдават всяко от действията му и представят страната и него в най-добра светлина. Разбира се, всяка държава прави това в малка или голяма степен, но проблемът идва, когато започнете да вярвате на собствените си митове. В края на краищата февруарската инвазия на Путин очакваше една пропаднала Украйна и украинци, които едва ли не ще приветстват руснаците – предположения, които се кореняха не в реалността, а в собствената пропаганда на Кремъл.

Путин можеше да се вслуша в примера на Дмитрий Донской – княз на Москва от 14 век по времето, когато Русия е управлявана от монголите. Той е напълно съгласен да бъде един от техните местни агенти, докато политическите разправии в Сарай, столицата на Златната орда, не го принуждават да се разбунтува. Така събира съюзниците на Москва и след редица тежки битки и с няколко хитрости успява да победи по-голяма сила под командването на монголския лидер Мамай при Куликово през 1380 г.

Дмитрий е политик докрай и се бе погрижил да разполага както с приятелски настроени търговци, така и с представители на Руската православна църква, за да разпространи успешно мълвата за победата и да я представи като силен удар в полза на руската свобода. Този наратив се превръща в основополагаща история за появата на Русия като нация под Москва.

Дмитрий обаче е достатъчно умен, за да не се поддава на собствената си пропаганда. Когато съперникът му и наследник на Мамай Тохтамиш се завръща с нова армия през следващата година, той не влага много усилия в съпротива. Москва е разграбена и опожарена, Дмитрий набързо потвърждава подчинението си на Златната орда и ще мине още един век, преди руснаците да отхвърлят така нареченото „монголско иго“ – но благодарение на хладнокръвния реализъм на Дмитрий Москва остава сърцето на новата държава.

Ivan4 engraving color

Цар Иван Грозни: Не отхапвай прекалено голям залък

Путин често е описван като човек, които се цели твърде високо, като застава начело на страна с БВП, приблизително еквивалентен на този на Испания (въпреки че данните несъмнено са подвеждащи) и бюджет за отбрана, равен на британския (въпреки че тези данни са още по-подвеждащи) и я изтъква пред хората като велика военна сила. Години наред това му помага да застане редом до (или срещу) Запада и да играе непропорционална роля на световната сцена.

Но това създава риска някои да приемат позата му за достоверна и да се отнесат към Русия по съответния начин.

Иван IV, известен като Грозни, е едновременно създателят на руската държава и нейният почти разрушител. Въпреки че общественият му образ е оформен от последните му години, когато той изпада в жестока и параноична лудост, първата част от неговото управление през 16 век е белязана от основаването на много от институциите на днешната руска държава. Например, съвременното Министерство на вътрешните работи е еволюция на неговия Офис по борба с бандитизма, точно както Министерството на външните работи датира само себе си от неговия Офис на посланиците. Иван създава и първата постоянна руска армия и стрелците, и инвестира сериозно в това, което ще стане традиционна руска сила – артилерията.

Той използва тези мощности в различни войни, включително в успешното завладяване на Казанското ханство през 1551-52 г. Но експанзията му и нарастващият профил на военната мощ на Московия водят до това, че иска или не, той трябва да се забърка в битки с нации, доста по-страшни от ханствата на изток. Иван ще води войни за Астрахан с Турция (1568–1570) и за Ливония с нестабилната коалиция между Полско-Литовската общност, Швеция и други съюзници (1558–1583) – и това е само прелюдия към редица конфликти, много от които ще завършат зле за Русия.

Той искаше страната му да бъде играч на по-широката сцена; но преди това трябваше да помисли добре какво всъщност означава това… Тъй като то означава, че Москва ще се изправи срещу велики сили с възможности много над нейните.

Peter der-Grosse 1838

Цар Петър Велики: Не забравяйте да модернизирате

Петър е обсебен от идеята Русия най-накрая да стане морска сила. За тази цел той дори става първият цар, пътувал извън границите на Русия – със своето „велико посолство“ от 9 март 1697 г. до 25 август 1698 г. на дипломатическа мисия, на която пътува както до Холандия, така и до Англия, водещите морски нации по това време. В Лондон, освен, че се възхищава на парламента (въпреки че заявява, че „английската свобода не е подходяща“ за Русия), той посещава и кралските докове в Дептфорд, проучва как се прави и използва съвременната военноморска артилерия в Улуич Арсенал и наема инженери, които да му помогнат да изгради свой флот. И така, когато умира, Русия има флот с 32 линейни кораба и над 100 други.

Въпросът обаче е точно в това – че Питър търси нови технологии, умения и оръжия отвън. Въпреки че полага известни усилия да направи Русия да изглежда по-модерна – изисквайки от благородниците да се повлияят на европейското облекло и да обръснат брадите си и наемайки италиански и френски архитекти, за да построят неговата елегантна нова столица Санкт Петербург – той никога не се занимава сериозно със структурните ограничения, които пречат на Русия да се развива.

Твърде често просто разчита на това, което може да купи и копира от Запада, без да изгражда научен и културен капитал, който да позволи на страната сама да напредва и да става конкурентна. Следователно Русия на Петър – подобно тази на Путин – остава осъдена постоянно да изостава от най-модерните технологии и да разчита на количеството, когато не може да се конкурира в напредъка; нещо, което ни звучи познато и днес.

 
 
Коментарите са изключени за Няколко съвета към Путин от предшествениците му

Повече информация Виж всички