shareit

Нови снимки показват ужаса на Кристалната нощ

| от |

Преди повече от 80 години нацистки главорези бродят по улиците на Германия и Австрия, претърсват и унищожават еврейски магазини и предприятия, къщи и синагоги и брутално атакуват всеки, за когото подозират, че е евреин.

Сега невиждани до този момент снимки от Кристалната нощ – или както още е известна „Нощта на счупените стъкла“ – бяха публикувани от Яд Вашем, националният Мемориал на Холокоста, разположен в Йерусалим .

Снимките са смразяващ поглед към едно печално събитие и, според Яд Вашем, още едно доказателство, че нападението срещу евреи в Германия и Австрия е било координирано от нацистите, а не спонтанно обществено, както се твърди по онова време. Близостта на фотографите до действието подсказва на експертите, че те са били там със задача – да документират разрухата.

„Можем да видим от много близкия план на тези снимки, че фотографите са били неразделна част от изобразеното събитие“, обяснява Джонатан Матюс, ръководител на фотографската секция на архивите на Яд Вашем, в прессъобщение на Мемориала. „Всичко това служи като допълнително доказателство, че то е продиктувано отгоре и не е спонтанно събитие на разярената общественост, както те се опитаха да изкарат тези погроми.“

Yad Vashem

Някои от снимките показват хора, очевидно жертви на нападението, включително жена в легло и мъж с кръв, течаща по лицето му.

Снимките изобразяват зашеметени хора, изправени пред фотоапарата, офицери от СС, които събират книги – вероятно за изгаряне по-късно – и пожари, бушуващи в синагогите. Матюс отбелязва, че тези снимки са едни от първите, които е виждал, направени на закрито, и казва пред Асошиейтед прес, че те предлагат „по-интимен образ на случващото се“.

„Въпреки че много изображения на Кристалната нощ са разстройващи и смущаващи, смятам, че тези са особено много такива“, казва Тоби Симпсън, директор на библиотеката на холокоста Винер във Лондон, пред Washington Post. „Има страшна жестокост в тях.“

Добавяйки, че нацистите са искали да избегнат пряка връзка с нападението, Симпсън обяснява, че снимките са редки, защото показват мъже, които ясно носят ленти със свастиката. „В известен смисъл не подхожда на нацистката пропаганда хората в униформи да бъдат снимани да извършват престъпления“, обяснява той. „Това не е непременно образът, който нацистите искаха да представят.“

Yad Vashem

Рядка снимка на синагога, подпалена по време на Кристалната нощ през 1938 г.

Според Яд Вашем Кристалната нощ се е състояла между 9 ноември и 10 ноември 1938 г. в Германия и Австрия. Тогава тълпи нападат магазини, фирми и домове, собственост на евреи, изгаряйки около 1400 синагоги до основи в рамките на няколко часа. В крайна сметка 92 души са убити, а 30 000 евреи са арестувани и изпратени в концентрационни лагери.

Новите снимки, обясняват от Яд Вашем, са направени в баварските градове Фюрт и Нюрнберг, очевидно от нацистки фотографи. Но пътят на албума от Кристалната нощ до Мемориала е малко загадъчен.

Според прессъобщението той е бил открит сред притежанията на американски военнослужещ от еврейски произход, който е работил в контраразузнаването в Германия по време на Втората световна война. Ветеранът, чието име не се съобщава, никога не е говорил за войната, а след като почина, дъщеря му и децата й намират албума, докато почистват къщата му.

„Когато отворих албума, имах чувството, че в ръцете ми е пробита дупка“, казва Елишева Авитал, внучката на войника, пред Яд Вашем.

Yad Vashem

Семейството му решава да дари находката си на мемориала, който ръководи програма за събиране на вещи от епохата на Холокоста, съхранявани от оцелели от Холокоста и техните потомци, наречена „Събиране на фрагментите“. Сега Яд Вашем се надява, че тези ужасяващи и дълго скрити образи ще останат „като вечни свидетели“ на ужаса на Кристалната нощ.

„Наблюдаването на тези сцени на унижение на еврейския народ и на техните домове, бизнеси и дори синагоги е изключително обезпокоително и трудно“, казва Дани Даян, председател на Яд Вашем, в прессъобщението. „Но след всичките тези години трябва да станем свидетели на зверствата от миналото.“

Даян добавя: „Тези снимки ясно показват истинското намерение на нацистите и систематичните и преднамерени усилия, до които биха стигнали, за да изпълнят своя план. Тези снимки представляват важно документално доказателство за жестокостите, нанесени на евреите в Европа.“

 
 
Коментарите са изключени за Нови снимки показват ужаса на Кристалната нощ

Повече информация Виж всички