shareit

Номерата на войната

| от chronicle.bg |

За да спечелят Втората световна война, Съюзниците се ползват с всеки метод, който им е на разположение – включително илюзия, фокуси и магия.

През 1940 британското Министерство на отбраната създава военна единица, която специализира в „цивиления камуфлаж“. Целта на новият отряд е да намира начини, по които да скрива оръжия, войници, маневри, въобще всякакви военни елементи и дейности от погледа на врага. Членовете му се обучават в Центъра по камуфлаж във Фарнъм, Съри. Подборът на кадри е впечатляващ и изненадващ, но някак логичен: художници, дизайнери на филмови декори, аниматори, както и Джаспър Маскелин, трето поколение магьосник (Весел факт: дядото на Джаспър изобретява платените обществени тоалетни).

img

Джаспър Маскелин

През 1941 египетският град Александрия е дом на около 1 милион души. Пристанището му се контролира от Съюзниците, което им позволява бързо снабдяване войските с провизии и муниции за пустинната война в Северна Африка. Затова то е и една от главните цели на луфтвафе. Майор Джефри Баркас – бивш филмов режисьор и настоящ началник по камуфлажа в Средния Изток – звъни на Джаспър Маскелин и екипа от маскировчици, наричан Магическата банда.

Тяхната мисия е проста: да скрият цялото пристанище, включително бойните кораби и търговските кораби, акустирали в него. „Не можем да го покрием. Не можем да го маскираме. Не можем да го скрием,“ казва Маскелин. „Остава ни само едно. Да го преместим.“

Джаспър и бандата му конструират цяло фалшиво пристанище заедно с макети на кораби и подводници в езеро на 5 километра от истинското пристанище. Те слагат обаче истински противовъздушни оръдия и прожектори и обвързват цялото „пристанище“ с бомби, задействани с дистанционно. Екипът разглежда и снимки от въздуха на нощна Александрия и според тях поставя светлини в пясъка около езерото, така че по тъмно да наподобяват града възможно най-много. Същевременно истинският град седи на тъмно.

Според доклади, Германия бомбардира фалшивата Александрия 8 поредни нощи. Различните източници са съгласни, че именно хитрината спасява истинският град от разруха. Но по един въпрос няма консенсус: ролята на Маскелин.

63_102_1_lg

Magic: Top Secret

Официалните сведения за военните ангажименти на Маскелин са оскъдни, но в мемоарът му с неизвестен автор „Magic: Top Secret“ се разказват история след история за бойните му илюзиите. Писателят Ричард Стоукс посвещава цял сайт за разнищване на разказите в този мемоар. Според него, книгата е най-успешният камуфлаж на Маскелин „компактна, направена от рециклирано дърво и с тежест 370 грама, но заблужадаваше хората 60 години“.

Charles-Fraser-Smith-q

Чарлз Фрейзър-Смит

Преди инвазията на Сицилия през 1943, един труп изиграва ключова роля в друг доста ефективен военен трик. На 30 април този труп изплува по крайбрежието на Испания. Облечен е в униформа на британската кралска морска пехота, а в документите му пише, че се казва майор Уилям Мартин. С верига за китаката му е завързано черно дипломатическо куфарче.

Нацистите нямат търпение да се доберат до куфарчето и не след дълго испански служител дава на агент на Хитлер да разгледа документите в него. Мисията на умрелия изглежда е да занесе секретна информация относно плановете на Съюзниците за нападение над нацистките Гърция и Сардиния. В него има писмо до адмирал Андрю Кънингхам, командир на средиземноморския флот. В него пише командирът да върне майор Мартин обратно до кораба му „и да му даде малко сардини“ – очевидна алюзия към Сардиния.

Хитлер лапва и пренасочва войски от други места към Гърция. На 10 юли 1943 година проектът с кодово име „Mincemeat“ (от англ. – кайма) влиза в действи и 160 000 съюзнически войници атакуват… Сицилия, не Сардиния. Трупът на майора всъщност е на скитник, изваден от лондонската морга с идеалната цел да послужи за един от най-успешните военни трикове в историята.

Трябва да отбележим, че един от планьорите на операция „Кайма“ е Чарлз Фрейзър-Смит, от когото Иън Флеминг се вдъхновява за персонажа на Q в романите за Джеймс Бонд. Без него мисията нямаше да успее, защото той създава съда, който пази тялото на майора скитник „свежо“ с дни, докато всичко се подготвя.

На 6 юни 1944 двойка френски велосипедисти гледат как четирима американски войници вдигат на ръце танк Sherman (40 тона) и го обръщат наобратно. Да не би армията да е САЩ да е създала суперхора? Не. Това, което е създала армията на САЩ, е специален отряд (23rd Headquarters Special Troops), в който участват хиляди художници, дизайнери и аудио инженери. Тяхната задача е да създадат реалистична армия от надуваеми танкове, оръдия, автомобили, камиони и самолети.

DummyShermanTank

Надуваем Sherman

Само за няколко часа отрядът може да сглоби летища, пълни с гумени самолети, паркинги, пълни с джипове, и бойни формирования, пълни с редици и редици танкове. В допълнение към този театър има и високоговорители, от които звучат военни звуци и ефекти.

Много от членовете на отряда са студенти от художествените университети в Ню Йорк и Филаделфия – в това число модния дизайнер Бил Блас, художникът Елсуърт Кели и фотографа Арт Кейн. Други пък са шоумени – като капитан Фред Фокс, бивш член на комедийна трупа към Университета Принстън. Той знае, че само машините няма да са достатъчни да заблудят германците – ще трябва около тях да се разхождат и хора. Затова нарича 23-и отряд „пътуваща трупа“. И обяснява: „Презентацията трябва да е се направи със страхотна точност и внимание към детайла. Тя трябва да включва удачния сценарий, реквизит, костюми, диалог, звукови ефекти… Трябва да сме наясно, че играем пред доста критична радио, земна и въздушна публика. Тя трябва да е напълно убедена.“

Планът им проработва. По съвременни данни „Призрачната армия“, както е бил известен отряда, е инсценирала над 20 операции по време на ВСВ, което е спасило между 15 000 и 30 000 живота. При това без останалите в армията да знаят, че съществуват – отрядът е пазен в тайна до 1985.

 
 
Коментарите са изключени за Номерата на войната

Повече информация Виж всички