shareit

Когато униформата убива войника си

| от |

Мъжете разкриват много за себе си със своите сарториални избори: възрастовия си диапазон, дали са консервативни или свободолюбиви, дали подхождат към модата с хумор и, разбира се, икономическата си категория. Колкото по-добра е дрехата, толкова по-богат е мъжът – оттук и изразът: „дрехите правят човека“.

Въпреки това, по време на война мъжете нямат голям избор какво да носят. Униформите се раздават според ранга на войника, като допълнителните отличителни знаци, като например пагони, идват по-късно след натрупване на опит и спечелени повишения. Униформите могат да накарат мъжете да изглеждат от плашещи, като нацистка униформа на СС, до женствени, като дрехата, носена от Луи XIV, края на Франция. Но на фундаментално ниво униформите са предназначени да предпазват хората от атмосферни влияния, куршуми и други сурови военни обстоятелства.

През вековете някои униформи са стрували скъпо на войниците поради начина, по който са проектирани и изработени – понякога дори изборът на цвят може да се окаже смъртоносен.

Charles R. Broom (United States Marine Corps) 001

Едни униформи имат висока, прекалено твърда яка – това изобщо не е подходящо за битки на терен в Северна Америка. Заради тези яки европейските войски не са в състояние да отговорят на ходовете на противника или да обърнат бързо глава. Така много мъже плащат с живота си заради това ограничение.

Палтата, носени от войниците по време на пруската Седемгодишна война, са толкова тънки и крехко направени, че почти не са от полза за мъжете. Те се свиват, когато се намокрят, и са толкова зле по тялото, че много войници дори не могат да ги закопчаят. Следователно, вместо да умрат в битка, те измръзват до смърт.

Erstes pr. Bataillon Leibgarde in Schlacht bei Kollin

Пруски войски в Седемгодишната война

Много армии използват шапки за обозначаване на ранг, но те също често може да сработят срещу войските. Например, наетите от англичаните мъже от Хесен плащат скъпо за високите си шапки, които се заплитат в клоните на дърветата и ги превръщат в мишена за американските снайперисти.

Подобен ефект имат и британските червени униформи. Войниците не могат да се промъкнат през американските гори по време на Войната за независимост, защото заради червените си палта ще бъдат лесно забелязани. Червеното се използва от британските сили още през 17 век и едва в края на 19 век цвета на униформите на армията са сменени.

Британската склонност към бялото също работи срещу тях – този път по време на кампанията в Галиполи през Първата световна война. На войниците са дадени бели ленти, които да носят около ръцете си като сигнал за другите, които са на същата страна. За съжаление, това ги прави много лесни мишени за турския враг.

Френската и румънската армия също носят ярки цветове в продължение на много векове. Униформите им са по-подходящи за празник, отколкото за конфликт. Едва когато техните лидери си дават сметка, че ярките цветове убиват хората им, ги променят на по-приглушени нюанси като сиво и кафяво.

Понякога вината за жертвите не е в дизайна или цветовете, а в чистата бюрократична бъркотия и неадекватност. Например, много германски войници влизат в Русия през 1941 г. с картонени обувки, докато техните италиански съюзници имат луксозни кожени обувки по магазините им.

По време на Кримската война британските войски умират заради времето, въпреки че в близост до тях има повече от 12 000 шинели на склад. Това се случва само заради едно безсмислено правило, което гласи, че мъжете ще получават ново палто само на всеки три години. Едва когато заради този случай избухна скандал в пресата през 1854 г., палтата най-накрая са раздадени.

Същият проблем се случва и по време на Гражданската война в Америка. Конфедерацията няма достатъчно обувки или дрехи за своите войски, въпреки че Северна Каролина е огромен производител на текстил. Така че, когато битката при Шило приключва, 60% от мъжете са намерени с тоалети, принадлежащи на врага, което, разбира се, ги прави лесна мишена за приятелски огън.

Независимо дали суетата, предпочитанията или бюрокрацията са виновни, тези и други проблеми са коствали живота на много войници през годината. Днес практичността е на първо място и благодарение на изобретяването на найлона и други изкуствени материи, войниците са облечени в облекло, подходящо за техните задачи, каквито и да са те.

 
 
Коментарите са изключени за Когато униформата убива войника си

Повече информация Виж всички