shareit

Как САЩ участваха в незаконния анекс на Хаваите

| от |

Когато говорим за превземането на острови от морската пехота на САЩ, мнозина биха си помислили за кампанията в Тихия океан през Втората световна война. Но има и един по-малко известен случай с морски пехотинци и остров, който се случва четири десетилетия преди войната: в края на 19 век Хаваите всъщност са превзети от американски морски пехотинци при незаконен преврат.

Този преврат – засенчен от други драматични събития от 20-ти век – е част от териториалната експанзия на Съединените щати през Тихия океан.

Вечерта на 16 януари 1893 г. близо 200 морски пехотинци и моряци от крайцера Бостън се спускат към Хаваите. А веднъж щом пускат котва в залива Хонолулу, те си проправят път през града, за да намерят седалището на правителството на Кралство Хавай.

Войските са там, за да помогнат за преврат.

Лилиуокалани

Превратът от 1893 г.

Морските пехотинци намират и обезопасяват правителствените сгради и са на един хвърлей разстояние от резиденцията на кралицата. По това време Лилиуокалани е управляващият монарх на Хаваите, чието управление започва през януари 1891 г. Излишно е да изтъкваме, че присъствието на САЩ прекъсва това управление.

Картечница на Гатлинг, 1876 г.

Американците идват добре подготвени с лека артилерия и картечници на Гатлинг, но от друга страна, кралицата е защитавана от 600 войници и собствена артилерия в крепост. Въпреки че нейната охрана щеше да бъде трудна цел за морските пехотинци, Лилиуокалани не иска да поставя хората си в опасност, така че абдикира от трона. Нейните охранители имат строга заповед да не провокират пехотинците, така че цялото събитие се случва без нито един изстрел.

Тя написва в писмо: „Сега, за да избегна всякакъв сблъсък на въоръжени сили и може би загуба на живот, аз, под този протест и подтиквана от споменатата сила, отстъпвам властта си до момента, в който правителството на Съединените щати, след фактите, които са му представени, отмени действията на неговите представители и ме възстанови на властта, за която претендирам като конституционен суверен на Хавайските острови.

Действията на войниците са абсолютно незаконни и не са одобрени от президента Бенджамин Харисън или от Конгреса; зад плана стои американският министър на Хавайските острови Джон Л. Стивънс. Неговата позиция е еквивалентна на съвременната посланическа.

В допълнение към това, Стивънс е автор, издател на вестници, журналист и основава Републиканската партия в Мейн. Той смята, че САЩ трябва да продължат своята експанзия, особено щом като британците правят същото в други части на света. Той вярва, че Хаваите са идеалната следваща стъпка за разширяване на страна, като пише до държавния секретар на САЩ: „Хавайската круша вече е напълно узряла и това е златният час за Съединените щати да я откъснат.“

Приблизително по това време Лилиуокалани е близо до бетониране на властта на монархията и планира да стане независима от Америка. Група бизнесмени обаче, които искат независими Хаваи, решават, че анексията е най-добрият път за действие и създават Комитета по безопасност, за да я постигнат. Те съставят и план за анексиране на Хавай, но се нуждаят от Стивънс, за да им осигури военна подкрепа – в името на защитата на американците. Стивънс – без никакво одобрение от правителството на САЩ – след това се свърза с Гилбърт С. Уилтс, капитанът на Бостън, за да подкрепи анексирането.

Уилтс се съгласява, което води до преврата на 16 януари 1893 г. Комитетът за безопасност бързо създава временно правителство на име „Република Хавай“ и признава Лилиуокалани за виновна в държавна измяна. След това комитетът иска от САЩ официално да анексира островите, но наскоро избраният президент Гроувър Кливланд нарежда разследване на преврата.

Извън закона

Скоро се установява, че всичко е незаконно и така Кливланд иска да възстанови монархията на Хавай.

Въпреки това, поради политическия климат по това време, Конгресът не направи нищо.

До 1897 г. Кливланд е заменен на поста от Уилям Маккинли, който подкрепя анексирането на Хавай. С очертаването на Испано-американската война и опасенията, че Япония се интересува от Хаваите, Конгресът се съгласява с анекса.

Хаваите официално стават територия на САЩ през юли 1898 г., а са записани като 50-ият щат през 1959 г. по време на президентството на Дуайт Д. Айзенхауер. Едва през 1993 г. Съединените щати се извиняват на Хаваите за незаконната анексия.

 
 
Коментарите са изключени за Как САЩ участваха в незаконния анекс на Хаваите

Повече информация Виж всички