Как Полша разглоби 10 МиГ-29 и ги предаде тайно на Украйна

| от |

Малко след падането на ракети в територията на Полша, които по-късно бяха посочени като украински, макар и мнозина да са на малко по-различно мнение. Дали от желание да помогнат или от желание да си отмъстят, особено в исторически план, Полша реши да действа много по-рано, пренебрегвайки американското одобрение за помощ.

Тайната операция е била планувана много по-рано и всичко е останало в тайна дори от САЩ, които не са искали да се разкрива фактът, че натовска държава смята да подпомогне с военна техника своя съседка. В началото на 2022 г. полският журналист Збигнев Парафяновиц посочва една много интересна идея, реализирана от Министерството на отбраната в родната му страна. Тъй като дипломацията и отношенията между европейските страни трябва да се извършва с особено внимание и да се оперира много по-спокойно и под радарите, Андрей Дуда е провел няколко разговора със своя колега Зеленски и решава да действа малко по-рано.

След 24 февруари е ясно, че украинското правителство има нужда от оръжие,  което да се бори. В началото на войната има масирана атака срещу украинските летища и се твърдеше, че украинските самолети са сразени и унищожени. Полският план е бил обвързан с предаването на руски МиГ-29, които са познати на украинските пилоти и могат да се използват за въпросната война.

Полша посочва, че предаването на тази военна техника няма да застраши по никакъв начин страната и нейните граждани, но в този момент все още има хора, които не са сигурни къде точно е мярката за предаване на военна техника. Говорим за периода, в който дори САЩ не обмисля да предава F-16 на Украйна. В самото начало и Дуда не е много съгласен, но е готов да преговаря. Фактът, че тогава светът се движеше по ръба на Трета Световна война, бързо даде хляб на различни трол ферми и опозиционни политически фракции да използват въпросната карта, но това далеч не беше всичко.

След като няма как въпросните самолети да бъдат предоставени директно с навлизането в Украйна, мнозина мислят за различен план. Мнозина от полските пилоти са били готови да прелетят до военната база Рамщайн и да оставят там своето наследство от Студената война, като ще е далеч по-лесно за Украйна да ги получи и да ги върне обратно в страната си. Американското разузнаване се притеснява, че въпросната база може да се превърне в обект на атаки и бързо отменя този план.

От едната страна стои САЩ, която не е толкова оптимистично настроена, а от другата е Украйна, която има нужда от всякаква помощ за действие. Официалната позиция на САЩ продължава да е критика и недоволство срещу желанията на Полша, като най-често се твърди, че Полша бави плановете, което не отговаря на истината. Истината е, че Полша все пак търси начин за решаване на проблема. През май 2022 г. поляците разглобяват 10 изтребителя и ги крият в горите, които се намират до границата с Украйна.

Избират локации, които са повече от перфектни, за да може украинското ВВС да достигне до тях, а след това да ги сглоби и преведе в бойна готовност. Тайната мисия изисквала отклоняването на военен ресурс и техника, както и специалисти, които могат да натоварят правилно техниката.

Никой не знае как е бил даден сигналът, но е факт, че някои полски изтребители са успели да стигнат до Украйна по суша, а не по въздух, както се очаква. Официалната версия на дарителите е, че изтребителите никога няма да полетят, след като са били разглобени веднъж, но за изненада на всички, украинските авио инженери не са срещнали никакви проблеми и са били готови за изпълнение на различни мисии.

По същият начин са изпратени и други самолети, отново с любезното съдействие на Полша, която в много отношения смята, че може да помогне, докато разчиства своя военен арсенал. По закон се твърди, че всяка военна техника извън Украйна, трябва да остане там, но това очевидно се нарушава.

Поляци и украинци пребоядисват военните самолети в цивилни окраски и след това ги транспортират в Украйна. САЩ официално продължава да твърди, че Полша е виновна за забавянето, но от една страна изразява притеснения относно разрастването на военния конфликт, докато неофициално посочва, че планът е бил доста амбициозен.

Всички доставени МиГ-29 са били преработени, за да могат да използват ракети AGM-88 по руски радари. В последствие стана ясно, че руското оръжие е далеч от съвършеното и много други страни започнаха по-свободно да предоставят своята военна техника. Последните открити доклади показват, че докато официалните становища продължават да бъдат скептични или да поставят ограничения за помощ, Европа намира и други начини за попълване на украинските резерви.  

 
 
Коментарите са изключени за Как Полша разглоби 10 МиГ-29 и ги предаде тайно на Украйна

Повече информация Виж всички