Как Pepsi стана 10-та военна сила в света

| от |

Историята често капсулира някои от най-забавните случаи на света, както всяка друга комедия, тази е трябвало да отлежи известно време. Бартерът е един от най-древните начини за размяна на стоки и блага. Вие предлагате яйца, ние предлагаме мляко и така и двете страни получават млечни продукти.

В други случаи на военната индустрия, едната страна произвежда муниции и ги заменя за оръжия, идващи от другата страна. В редки мигове, едната страна предлага Pepsi сода, а другата дава доматено пюре, както и 2-3 бойни кораба. Последната не е виц, а истинска история. След този бартер се оказва, че американската компания Pepsi става 10-тата световна сила.

Нека започнем от самото начало, преди да стигнем до размяната на оръжие за сода. През 80-те години, когато желязната завеса все още тежи на глобалната икономика, Горбачов решава да използва най-различни похвати за внос на стоки от чужбина. През 1972 г. се оказва, че компанията „Pepsi“ иска да навлезе на пазара, изпреварвайки своите конкуренти от Coca Cola. Проблемът за производителя на тази газирана напитка е, че руската рубла практически не се разменяла никъде другаде освен в СССР. Следователно господата поискали в замяна стоки. Уговорката не била много справедлива, ако трябва да бъдем честни, но за всяка бутилка Pepsi, руснаците ще предложат бутилка Stolichnaya водка. Водката навлиза много добре на пазара, докато СССР не навлиза в Афганистан.

Американците започват да бойкотират всичко, което идва от Източния блок. И така през 1989 г. Pepsi решава да потърси друга стока за бартер, след като водката прекарва доста време в магазина и никой не я консумира. Точно в тази година се подписва един впечатляващ договор. Американската компания ще получи 17 подводници, фрегатен кораб, боен круизер и разрушител. Бойните машини са стари, но за кратко време се оказва, че компанията за безалкохолно е добре защитена, корабите ѝ ще бъдат със сигурност добре охранявани в случай на нападение от сомалийски пирати, ако тогава ги е имало изобщо. Изпълнителният директор Доналд Кендал заявил на президента Буш, че неговата компания разоръжава руснаците по-бързо от американското правителство. Това е историческа сделка за 3 милиарда долара. Корабите не са били използвани за военни маневри, а само за старо желязо, но покрили многократно разходите на предлаганата напитка.

 
 
Коментарите са изключени за Как Pepsi стана 10-та военна сила в света