Дуайт Айзенхауер предварително пише реч в случай, че инвазията в Нормандия се провали

Генерал Дуайт Айзенхауер звучи уверен преди инвазията в Нормандия. „Тази операция е планирана като победа и така и ще бъде. Отиваме там, влагаме всичко, с което разполагаме, и жънем успех“, казва той.

Операция „Овърлорд“ е мащабна кампания – инвазия с 4000 кораба, 11 000 самолета и над 2 милиона души, която започва на 6 юни 1944 г. Но въпреки едногодишното разработване на стратегии и цялата увереност, Айзенхауер има и таен план, в случай че мисията му се провали. Ако армадата не можеше да прекоси Ламанша, той щеше да нареди пълно отстъпление – и един ден преди инвазията подготвя кратко изявление… за всеки случай:

Извинително писмо на генерал Дуайт Д. Айзенхауер.
Действителната бележка е погрешно датирана на 5 юли / Public Domain, Wikimedia Commons

„Десантът ни в района на Шербур-Хавър не успя да се утвърди задоволително и аз изтеглих войските. Решението ми да атакувам по това време и на това място се основаваше на най-добрата налична информация. Войските, авиацията и флотът направиха всичко, което можеше да се направи с храброст и отдаденост към дълга. Ако има някаква вина или провинение, свързани с десанта, то е единствено мое.“

Въпреки че съюзниците претърпяват около 12 000 жертви по време на инвазията, 155 000 души успешно се изкачват на брега, а още хиляди са на път към него. В рамките на една година Германия ще капитулира.

Какво е десантът в Нормандия?

Десантът в Нормандия дава началото на битката за Нормандия и бележи повратна точка във Втората световна война. На 6 юни 1944 г. съюзническите сили започват мащабна инвазия в окупираната от нацистите Франция. Те се насочват към плажовете на Нормандия с надеждата да изненадат германците – разузнаването на съюзниците предполага, че врагът ще очаква да се атакува Па дьо Кале, тъй като този пункт е по-близо до Обединеното кралство… и защото Преди това съюзниците правят цяла кампания за дезинформация, че ще нападат там.

Към Нормандия се захожда по суша, въздух и море. Всъщност силите се насочват към повече от един плаж: инвазията включва 50-километров участък от крайбрежието.

Атаката успешна, но не минава без жертви – 4414 съюзнически войници загиват, а повече от 5000 са ранени.

 
 
Коментарите са изключени за Дуайт Айзенхауер предварително пише реч в случай, че инвазията в Нормандия се провали

Повече информация Виж всички