shareit

Доколко сигурни са бронираните жилетки

| от chronicle.bg |

Да започнем с цитат на Джон Гешей, маркетингов директор на компанията за броня Safariland: „Нищо не е напълно устойчиво на куршуми, дори капак на шахта. В адски малък процент от случаите, куршумът може да пробие броня, която по принцип е достатъчно здрава, за да го спре. Може да е назъбен или нещо такова.“

Жилетки, създадени да пазят от висок калибър оръжия, могат да бъдат пробити или силно увредени от по-малък калибър. Например, броня, която може да спре .44 Magnum (пистолетът, за които Мръсния Хари казва, че може да пръсне главата на човек) на теория може да бъде пробита от 9-милиметров патрон, ако е изстрелян с достатъчно сила и от определено разстояние. Както пише в Police Magazine: „Има тенденция сред феновете на оръжията да се пренебрегва смъртоносния потенциал на определени пистолети. Не вярвате ли? Малък патрон с висока скорост може да пробие бронежилетка.“

Anaconda-502

.44 Magnum

В този ред на мисли, шрапнелите от патроните за пушки летят с различна скорост и затова на тях се гледа като опасни независимо дали бронята може да издържи калибъра на пушката. И това е без да имаме предвид, че дори жилетката да спре удъра, шрапнелите могат да засегнат незащитени места.

First_bulletproof_vest

Тест на бронежилетка, 1901

След като уточнихме този детайл, нека разгледаме различните нива на защита, които различните жилетки предлагат, и колко бой могат да издържат преди да загубят своето ниво на сигурност.

За целта ще се обърнем към оръжейно най-либералната държава – САЩ – където стандартите за бронежилетки се установяват от Националният институт по правосъдие (НИП). Неговите стандарти се смятат за нормата по цял свят що се отнася до балистична защита на бронята.

НИП дава общ рейтинг от 1 до 4 на всеки вид броня като най-просто казано, колкото е по-висок рейтингът, толкова и защитата е по-голяма. Броните с ниво от 1 до 3 могат да спрат горе-долу всеки куршум от повечето пистолети. За комфорт тези жилетки се правят обикновено от влакна кевлар като при броня от по-високо ниво може да се използват и допълнителни материали. Броните от ниво 4 са единствените, които могат да спрат бронебойни патрони, като за целта използват по-твърди материали понякога допълнително оздравени с кевлар или друг тип нишки.

Освен четирите нива, НИП разделя броните на „меки“ и „твърди“. Меките обикновено се правят от супер здрави влакна (като тези на кевлара), преплетени в мрежа, която спира куршуми, както мрежата на футболната врата спира топката. Твърдите използват съответно твърди плочи от керамика или специална пластмаса.

Въпреки че твърдата броня предлага повече защита от меката, тя има своите недостатъци, които трябва да се имат предвид. Например, керамичните плочи обикновено защитават тялото само около сърцето и дробовете, защото разположени на други места ограничават значително маневреността на човек. Те, разбира се, са и доста тежки като една плоча с размери 25 х 30 сантиметра тежи около 3-3,5 килограма. Така цялата жилетка може да достигне 7 килограма (плюс гърба) или повече.

640px-ModularTacticalVest

Отделните части на MTV

Колко издръжливи са бронежилетките преди да станат неупотребяеми? Спрямо всичките различни видове, марки, модели, нива и така нататък – зависи. Някои производители твърдят, че една от техните жилетки ниво 3 може да издържи буквално стотици куршуми преди да бъде пробита.

При удар от куршум фибрите на меките брони се увреждат и губят от здравината си, за да абсорбират енергията. Така, ако втори куршум удари близо до същото място, има сериозна вероятност да пробие жилетката, дори ако по принцип тя е в състояние да спре куршума. Въпреки че бронежилетката е направена на определено ниво, според калибъра на куршума, начина, по които е произведена и други подобни неща, е добре да не се разчита изцяло на защитата й.

Керамичните плочи като цяло са направени да се разбиват при удар и по този начин да разсейват силата на куршума като разбиват и него, а парчетата му след това се поемат от допълнителния материал (кевлар, някакъв полимер или смесица от двете). Очевиден техен недостатък е, че след това значителна част от жилетката става уязвима на следващи удари. Има керамики, които са направени да издържат няколко удара, но подобно и на меките брони, не е разумно да се разчита на тях. За жилетките от ниво 4 НИП изисква да издържат на 1 удар, но (като се има предвид, че залогът е човешки живот) производителите правят свои тестове като някои от тях твърдят, че продуктът им може да устои на повече удари дори с бронебойни патрони.

Полиетиленовите плочи при контакт с изстрела се стопяват заради топлината, което в резултат ги закалява. Така този тип защити могат да издържат множество контакти без да губят здравина. Някои производители дори твърдят, че техните полиетиленови жилетки могат да издържат няколкостотин куршума преди да загубят здравината си. Този тип плочи също така тежат почти двойно по-малко от керамичните като предлагат същата защита, ако не и по-добра.

Съществуват и хибридни модели жилетки с различни плочи и материали на различни места.

В крайна сметка обаче винаги трябва да се има предвид, че бронежилетките може и да минават на каквито тестове са подложени, но производителите винаги съветват те да се сменят дори след един досег с куршум, а в някои случаи дори ако само изпуснете жилетката си на земята (или съответно нещо падне върху нея). Това е така защото някои плочи (особено керамичните) могат да се счупят изненадващо лесно, ако се ударят под определен ъгъл.

При меките жилетки също трябва да се следи за небойна деформация, а някои трябва да се сменят дори само ако се намокрят. НИП съветва независимо от ползването (или пълната му липса) тези предпазни жилетки да се сменят на 5 години.

 
 
Коментарите са изключени за Доколко сигурни са бронираните жилетки

Повече информация Виж всички